Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Norsk investering i Vest-Sahara stanset
transport_truck_500.jpg

Norwatch: Et planlagt norsk fiskerianlegg som var planlagt etablert i marokkansk-okkuperte Vest-Sahara ble i fjor stanset i tolvte time. Etter inngripen fra Utenriksdepartementet ble anlegget i stedet lagt til Marokko. Men verken eksportør eller importør kan si noe om hvor anleggets råstoff kommer fra.
Publisert: 22.12 - 2006 14:36Printerversjon    
Av Erik Hagen
Norwatch
22.12.2006

Et delvis norskfinansiert fiskeriprosjekt som var påtenkt i marokkansk-okkuperte Vest-Sahara ble i fjor sommer ble stanset før det kom i gang. Prosjektet var et samarbeid mellom den lokale fiskeoljeprodusenten KB Fish, og den norske importbedriften GC Rieber. Ifølge planene –som hadde kommet langt på sommeren 2005- skulle det bygges et raffineri for fiskeoljeproduksjon i den vestsahariske byen El Aaiun under marokkansk okkupasjon.

Men etter press fra UD besluttet investorene å plassere anlegget i byen Tan Tan helt sør i Marokko, ikke langt fra grensen til Vest-Sahara. Det har både eksportør- og importbedriften bekreftet overfor Norwatch.

– På grunn av den negative omtalen som var forbundet med El Aaiun, ble våre påtenkte nye investeringer uaktuelle. Ut ifra de diskusjonene vi hadde med ambassaden og UD ble prosjektet lagt til Marokko og ikke til Vest-Sahara, sier direktør Harald Wiedswang i det marokkanske selskapet KB Fish på telefon fra Agadir.

Men han kan ikke garantere at produksjonen de har i Marokko henter sitt råstoff fra Marokko eller Vest-Sahara.

UD grep inn
Under den tidligere regjeringen ble Norges holdning overfor norsk næringsliv i de okkuperte områdene strammet betraktelig inn.  

– Jeg husker ikke helt hvordan diskusjonen var. Men de hadde en klar anbefaling om at det skulle legges til Marokko, sier Wiedswang til Norwatch om dialogen med norske myndigheter.

Dermed er dette den andre norske fiskeriinvesteringen som har blitt trukket ut av Vest-Sahara, etter at NRK Brennpunkt mai 2005 avdekket den norske industrien i det okkuperte området. Ifølge fiskeribladet Fiskaren stanset den norske båtbyggerfabrikken Selfa Arctic sine prosjekter i Vest-Sahara i fjor sommer. Selfa Arctic hadde planlagt å bygge småbåter for marokkanske fiskere i området, men trakk seg etter påtrykk fra UD.

Kan ikke garantere
Verken eksportøren Wiedswang eller importøren Arne Alnæs i GC Rieber har imidlertid et klart svar på hvor råstoffet til det nye raffineriet i Tan Tan-raffineriet er hentet fra. El Aaiun er den desidert viktigste havnen i området for mottak av fisk fra de rike fiskeområdene utenfor Vest-Sahara. Men mye av det som landes i El Aaiun transporteres nordover til Marokko for videre prosessering. Det meste ender opp i Tan Tan og Agadir, og det er derfor stor sjanse for at Tan Tan-anlegget benytter seg av fiskeavfall fra Vest-Sahara.

Bildet til høyre ble tatt på veien mellom El Aaiun og Tan Tan tidligere i desember og viser lastebiler med fiskeprodukter som kjører i skytteltrafikk mellom de to byene. Tan Tan ligger en tjue mils kjøretur fra den vestsahariske grensen.

– Ble det også diskutert med UD hvor råstoffet skulle komme fra?

– Ambassaden og UD har forklart hva de kan støtte og ikke støtte. Men hva jeg som privatperson foretar meg er jo en annen ting, sier Wiedswang til Norwatch.

Heller ikke importøren i Norge, GC Rieber, kan si noe om råstoffet hentes fra Vest-Sahara eller Marokko, men understreker at de legger stor vekt på å følge UDs anbefalinger om ikke å handle med Vest-Sahara.

Kritisk
At selskapene ikke kan garantere hvor råstoffet kommer fra, liker Sidi Omar dårlig. Omar er motstandsbevegelsen Front Polisarios representant i London.

– KB Fish bør garantere at fisken de prosesserer i Marokko ikke stammer fra Vest-Sahara, sier Omar på telefon til Norwatch.

– Men det er tross alt gledelig å høre at de har valgt å legge investeringen sin til Marokko. Enhver fiskeribedrift vi slipper å se etablert i Vest-Sahara innebærer en håndfull færre marokkanske bosettere, sier Omar på telefon fra England.


Foto: Thomas Frantsvold    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -