Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Megler omstridt fiskemel
Norwatch: Et lite meglerselskap fra Stabekk står sentralt i å knytte marokkansk fiskeriindustri i okkuperte Vest-Sahara opp mot kjøperne på verdensmarkedet. Selskapet ønsker ikke å kommentere forholdet.
Publisert: 22.12 - 2006 14:27Printerversjon    
Av Erik Hagen
Norwatch
21.12.2006

– Hvis vi har noe mel som vi trenger å selge, så har Chr. Holtermann kontakter å hjelpe oss med, bekrefter den norske fiskeoljepioneeren i Vest-Sahara, Harald Wiedswang, til Norwatch.

Som Norwatch skrev tidligere, er Wiedswang direktør i den marokkanske bedriften KB Fish, som til tross for UDs frarådninger eksporterer fiskeolje fra Vest-Sahara til Norge. I tillegg eksporterer selskapet fiskemel til både Europa og Afrika. En av KB Fish sine viktigste samarbeidspartnere er Chr. Holtermann ANS, et lite meglerfirma på Stabekk med rundt 15 ansatte.

Ifølge Wiedswang er det Chr.Holtermann som har sørget for at hans selskap blant annet lyktes å komme inn på det store markedet for fiskemel i Egypt. Dit går brorparten av fiskemelproduksjonen fra KB Fish i dag.

Men meglerselskapet ønsker ikke å svare på ett eneste av Norwatchs spørsmål om hva deres rolle i Vest-Sahara er.

Potte stille
– Vi er et 90 år gammelt, tradisjonsrikt selskap. Vår politikk er å ikke snakke til pressen, sier styremedlem i Chr. Holtermann, Kai Lotherington til Norwatch.

Lotherington ønsker heller ikke svare på om de har søkt råd hos det norske Utenriksdepartementet. Ved en forsnakkelse bekrefter han at han kjenner til Harald Wiedswangs bedrift i området.

Det er uklart for Norwatch om KB Fish er den eneste produsenten i Vest-Sahara som Chr.Holtermann legger til rette for, eller om de også megler varer produsert av andre marokkanske selskaper.

Ingen svin
Også Borregaard-selskapet Denofa skal i perioder ha meglet fiskeolje fra Vest-Sahara. For noen år siden skal de ha stått for rundt en firedel av all fiskeoljemeglingen i verden. I tillegg har Denofa hatt egen produksjon, og skal jevnlig ha mottatt fiskeolje fra det okkuperte området. Nå er både meglingen og produksjonen avsluttet.

– Vi gjorde en undersøkelse i fjor, i forbindelse med det programmet på NRK (Brennpunkt, red.anm.) for å se om vi hadde noen svin på skogen. Og det fant vi ut at vi ikke hadde på det tidspunktet, sier Endre Steinbru i Borregaard til Norwatch.

Han sier at de i fjor sommer allerede hadde avsluttet importen, og at det gamle Denofa-selskapet på det tidspunktet allerede var lagt ned. Et halvt år tidligere hadde store omlegginger funnet sted i selskapet, og all fiskeoljemeglingen ble avsluttet. Samtidig ble den mest lukrative Omega 3-produksjonen skilt ut i et eget selskap, Denomega. Disse benytter seg utelukkende av leverandører fra andre land enn Marokko og Vest-Sahara.


Les også:
-Aftenposten 21.12.2006 (kun papirutgave)
-Asker og Bærum Budstikke, 22.12.2006.
-Hugin Online, 21.12.2006.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -