Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Over 30 saharawier druknet i fluktforsøk
kystlinje_254.jpg

For tredje gang i år døde en gruppe saharawiske ungdommer på flukt til Kanariøyene. Presidenten av den Sahariske Arabiske Demokratiske Republikk krever en internasjonal granskning av involveringen av den marokkanske stat.
Publisert: 05.12 - 2006 16:25Printerversjon    
De saharawiske flyktningene var på vei mot Kanariøyene da de to båtene de satt i kantret. Minst 14 er hittil funnet omkommet, mens 26 fremdeles er savnet etter forlisene. De omkomne ble funnet i en radius på 20 kilometer mellom de vestsahariske byene El Aaiun og Boujdour. Ulykken fant sted 26. november.

Antallet døde varierer mellom 30 og 50 ifølge ulike nyhetstjenester. Sahara Press Service, nyhetstjenesten til motstandsbevegelsen Polisario, melder at hele 50 ungdommer skal ha mistet livet i ulykken.

Ifølge den spanske dagsavisen ABC settes flukten av saharawier fra Vest-Sahara til Kanariøyene stadig oftere i sammenheng med overgrepene begått av de marokkanske sikkerhetsstyrkene i de okkuperte områdene.

Blant de omkomne var menneskerettighetsaktivisten Naji Bouhatem, medlem av organisasjonen Sahrawi Association of Victims of Grave Human Rights Violations Committed by the Moroccan State (ASVDH).

Presidenten av den Sahariske Arabiske Demokratiske Republikk, Mohammed Abdelaziz, sendte denne uken et brev til FNs generalsekretær Kofi Annan, der han ber om at det innledes en granskning av involveringen fra den marokkanske stat. I brevet ber han også om en utvidelse av mandatet til FN-styrken MINURSO. Styrken, som ble satt inn for å avholde folkeavstemning for Vest-Saharas framtidige status, bør også garantere for sikkerheten for den saharawiske sivilbefolkningen i okkuperte Vest-Sahara, skriver presidenten.

Liknende ulykker der flyktende saharawier har omkommet på sjøen har funnet sted to ganger tidligere i år.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -