Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Verdensmagasinet X: Oljeversteing forlater Vest-Sahara
verdensmagasinetx_6-2004_total_510.jpg

Leder, Verdensmagasinet X, 6/2004.
Publisert: 18.04 - 2013 11:47Printerversjon    
verdensmagasinetx_6-2004_total_280.jpgOljeversting forlater Vest-Sahara

Akkurat idet vi gikk i trykken ble redaksjonen i Verdensmagasinet X gjort kjent med at det franske oljeselskapet Total, som inngikk kontrakt med Marokko for å kartlegge oljeressursene utenfor kysten av det okkuperte Vest- Sahara, trekker seg ut av området.

Vest-Sahara er et spesielt land, ikke bare fordi det er en ørkenstat, men også fordi det er en av verdens få gjenværende kolonier. Siden 1976 har Marokko okkupert landet, med blant annet det resultat at over 160.000 sahrawiere har flyktet fra hjemlandet sitt og til Algerie.

Det kan være liten tvil om at mye av grunnen til at Total nå trekker seg ut, er det press som Vest-Saharas internasjonale støttespillere har utøvd på dette og på andre private selskaper. Blant de fremste solidaritetsgruppene for Vest- Sahara, finner vi Den norske støttekomiteen for Vest-Sahara.

Til X forteller Totals pressekontakt, Patricia Marie, at bakgrunnen for at selskapet trekker seg ut, er at det ikke er funnet drivverdige olje- eller gassforekomster på Vest Saharas kontinentalsokkel. Kontrakten Total hadde med de marokkanske myndighetene utløp for noen uker siden, og det var ventet at selskapet ville arbeide for å fornye kontrakten.

I intervju med X, påpeker Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara at det er fullstendig umulig for Total å begrunne avgjørelsen sin med manglende forekomster, uten at selskapet har drevet ulovlig drilling. Avtalen med marokkanske myndigheter var for å drive seismiske undersøkelser, ikke prøveboring. Sannsynligheten for at Total har tatt hensyn til det økende politiske press som solidaritetsbevegelsen for Vest-Sahara har utøvd, er derfor stor.

Uansett. Totals beslutning om å trekke seg fra Vest Sahara kan føres på kontoen for vellykkede aksjoner fra solidaritetsbevegelsen. Det er verdt å merke seg at Støttekomiteen for Vest- Sahara tidligere har lykkes i blant annet å få det norske selskapet TGS-NOPEC til å trekke seg fra samme område.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -