Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Fiskaren: Har orientert UD
Artikkel om Sjøviks Vest-Sahara-fiske, i Fiskaren, 2. januar 2006.
Publisert: 19.10 - 2011 15:52Printerversjon    
Fiskaren,
2. januar 2006

Har orientert UD


Ålesund:  -Vi har orientert norske myndigheter om de fiskeriplaner vi har i Maorkko og fått tilbakemeldinger om at vi ikke bryter norske lover og forordninger med Marokko gjennom de planer vi har, sier reder Odd Kjell Sjøvik i Sjøvik AS.

Han mener nyhetssaken i Fiskaren fredag fikk litt for langt med å fastslå at norske myndigheter gjennom UD har ”godkjent prosjektet”.

-De er viktige nyanseforskjeller i dette. Det er vanlig at vi kontakter myndighetene når vi engasjerer oss i andre land som vi har gjort både i Canada og Russland for å forsikre oss om at vi ikke gjør noe ulovlig, sier Sjøvik.

Det er det spente forholdet mellom Marokkos nasjonale myndigheter og lokalbefolkningen i Vest-Sahara, som gjør at det lett knyttes politikk til det engasjementet Sjøvik AS gjør med å delta i et marokkansk-norsk selskap med ringnotfartøyet ”Midøy Viking” for å fiske på marokkanske kvoter i Vest-Sahara.

-Striden i Vest-Sahara var ukjent for oss da vi begynte arbeidet med prosjektet. Det som er kommet opp etterpå, har bare styrket oss i troen på at dette er en riktig satsning. Vi er minoritetseier og styrer i det selskapet vi engasjerer oss i samtidig som vi satser betydelig kapital. Dette er et bidrag for å utvikle Marokko som fiskerinasjon på sjø og land. Det er viktig at landet blir i stand til å gjøre seg bedre nytte av de rike ressurser som de har nær sin egen kyst.

-Når det gjelder Vest-Sahara har dette området alltid vært marokkansk. Den stammen som jobber for nasjonal frigjøring fra Marokko, kan sammenliknes med at norske samer gjør krav på det same i Finnmark i forhold til Norge, sier Odd Kjell Sjøvik.  

Sjøvik har fått beskjed om at norske myndigheter holder seg nøytral i de indre stridigheter i Marokko. Det betyr eksempelvis at det ikke gis økonomisk støtte gjennom GIEK (statlig garantist for finansiering utenlandsk) til prosjekt i Vest-Sahara.

Sjøvik sier at det er ventet at det i løpet av året blir flere hundre arbeidsplasser på sjø og land i forbindelse med de investeringer og den aktivitet som selskapet er en del av i Marokko. ”Midøy Viking” ombygges nå for 35 millioner kroner ved Solstrand Verft og er ventet å være i fiske ved marokkokysten fra februar.
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -