Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Norske Maritime Eksportører (NME)
Bransjeforeningen har medlemmer som har etablert seg i Vest-Sahara. Men de nekter å diskutere etikken i engasjementene med Støttekomiteen.
Publisert: 29.01 - 2007 16:34Printerversjon    
I april 2004 var en av Front Polisarios ledende politikere, Mhammed Khadad, på besøk i Norge. Støttekomiteen var kjent med at flere av medlemmene til bransjeforeningen Norske Maritime Eksportører (NME), hadde etablert seg på det lukrative markedet i Vest-Sahara, og at NME hadde spredt informasjon om mulighetene for å etablere seg i området.

Men NME gjorde det klart at de verken ønsket å møte Støttekomiteen eller Polisario. De var heller ikke interessert i å diskutere etikken i norske leveranser til okkuperte Vest-Sahara.

Støttekomiteen har dermed istedet begynt å henvende seg til foreningens medlemmer. Både båtprodusenten Selfa Arctic og Finsam Refrigeration har vært medlemmer av NME. Selfa har nå trukket seg ut av Vest-Sahara, men Finsam er der fremdeles.

Innskjerpet norsk politikk
Da norske oljeselskaper engasjerte seg i kartlegging av havbunnen utenfor Vest-Sahara på sommeren 2002, tok UD i Oslo et klart grep om norske næringslivsaktiviteter i Vest-Sahara. I et svar på et spørsmål i Spørretimen, lovet han at de norske selskapene som er involvert i Vest-Sahara skulle bli informert om norsk politikk i VS-spørsmålet. UD gjorde denne henvendelsen, nettopp via Holthe i Rabat. Den norske ambassaden i Rabat sendte dette brevet til Norske Maritime Eksportører og til seismikkselskapet TGS-Nopec 5.12.2002.

Men så klare har ikke signalene alltid vært. En stund hersket det forvirring om hva som egentlig var norsk politikk i forhold til norsk næringslivsengasjement i området. For noen år siden tilrettela for eksempel den norske ambassaden i Rabat for et storstilt markedsframstøt overfor NME og resten av norsk fiskeribransje.

Norges tidligere ambassadør til Marokko, Ole Kristian Holthe hadde i 2002 (se f.eks. Intrafish 21.02.2002) møter med NME der det ble diskutert de store mulighetene for leveranser til og investeringer i de okkuperte områdene.

"Marokko har et kjempepotensial som marked for norske utstyrsleverandører" sa administrerende direktør i Norske Maritime Eksportører Halvard Olafsen til Intrafish 12.02.2002.

”Modernisering av havnene i Tangier, Laayoune, Dakhla, Nador og Tan Tan står på programmet. Tilsvarende moderniseringer av fiskemarkeder og logistikk er underveis. Olafsen tror at man allerede i løpet av en treårsperiode vil se at det marokanske markedet for utstyr til flåte og industri vil kaste av seg for de som går inn nå. Et titalls norske selskap er allerede godt i gang med ulike prosjekter,” stod det å lese i Intrafish samme dag. Se også samme avis 14.02.2002

Den store satsningen i 2002 kom kort tid etter at Marokko hadde kastet ut EU-flåten fra sine farvann, og hadde behov for å oppgradere sin infrastruktur på land.

Norske Maritime Eksportører holder en årlig erfaringskonferanse for leverandører av utstyr og tjenester til fiskeri og havbruk, i samarbeid med i samarbeid med Norske Leverandører til Havbruksnæringen (NLTH) og INTRAFISH Media AS. I konferansen i Haugesund 19. & 20. februar 2002, deltok ambassadør Holthe med et foredrag. Ifølge NMEs hjemmesider på det tidspunktet har ambassadør Holthe “engasjert seg sterkt i forbindelse med de nye mulighetene som har åpenbart seg for norske leverandører etter endringene i Marokkansk fiskeripolitikk og vil belyse dette nærmere i sitt foredrag”. Det ble ikke gjengitt hva han gjorde rede for.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -