Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Sjøvik-gruppen
Det største norske fiskeriprosjektet i Vest-Sahara noen sinne ble startet opp i 2006. Takket være de norske investeringene får hundrevis av marokkanske bosettere arbeidsplasser i byen Dakhla. Som del av samme prosjekt, går den norske kjempetråleren Midøy Viking på tokt i de okkuperte områdene. Det saharawiske folk og eksilregjeringen protesterer høylydt.
Publisert: 29.01 - 2007 16:33Printerversjon    
”Det norske selskapet må trekke seg ut og stanse sine investeringer.” Det sa presidenten av Den saharawiske arabiske demokratiske republikk på NRK Kveldsnytt 05.04.2006. "Tyveri av våre ressurser", sier den saharawiske menneskerettighetsaktivisten Aminatou Haidar til Bergens Tidende, 10. mars 2007.

Det kontroversielle gigantprosjektet er drevet av den norske Sjøvikgruppen, ledet av rederen Odd Kjell Sjøvik. Finansieringen er skaffet til veie av Kristian Eidesvik i selskapet Caiano. Eidesvik står med 35% av aksjene i det norske selskapet, og hevder fiskeriet skjer i "Vest-Afrika/Marokko".

Prosjektet består av flere elementer:
-leie av fiskelisenser i de okkuperte områdene.
-bygging og drift av et fryseanlegg i kystbyen Dakhla, Vest-Sahara. Innfrysningskapasiteten ved landanlegget i Dakhla er 40-50 tonn i døgnet (Fiskaren 24.05.2006).
-I tillegg er det planlagt fileteringsanlegg i Dakhla, og mulig også verftsanlegg. Total planlagt frysekapasitet var august 2007 er 300-400 tonn i døgnet.
-Ifølge Støttekomiteens kilder skal prosjektet ha en totalverdi på 200 millioner kroner. Det er dermed den største investeringen nordmenn har gjort i okkuperte Vest-Sahara, noensinne.
-Tråleren "Midøy Viking" er ombygget til formålet -alene til en verdi av 35 millioner kroner.
-Tråleren har norsk nøkkelpersonell, men med rundt 30 marokkanske ansatte. Ved mottaksanlegget på land, er det i første omgang planlagt arbeidsplasser til 100-200 ulovlige settlere.  
-Se teknisk informasjon om Midøy Viking her.
-I 2003 ble Fertimar (navnet på deres Joint-Venture i Dakhla) belønnet med en marokkansk pris blant annet for sysselsetting.

"Når det gjelder Vest Sahara har dette området alltid vært marokkansk. Den stammen som jobber for nasjonal frigjøring fra Marokko, kan sammenlignes med at norske samer gjør krav på det samme i Finnmark i forhold til Norge"
Daglig leder av Sjøvikgruppen, Odd Kjell Sjøvik, til Fiskaren, 2. januar 2006.
Daglig leder av Sjøvik, Odd Kjell Sjøvik, mener at kritikken bygger på uvitenhet om forholdene i regionen.

”Hvis det kommer sanksjoner mot Marokko, og at vi bryter regler med å være engasjert der, vil vi trekke oss tilbake” Odd Kjell Sjøvik til Fiskaren 24.05.2006.

Oppstarten av prosjektet
-Sjøvik begynte planleggingen allerede i 2003. Da var Sjøvik på prosjektreise i Vest-Sahara. Samme år inngikk Sjøvik et joint-venture med det marokkanske fiskeriselskapet Fertimar SARL. Ifølge dette brevet hadde også Sjøvik møter med Marokkos fiskeriminister Tayeb Rhafes og arbeidsminister Mustapha Mansouri, som begge så prosjektet som viktig og prioritert.
-"Vi ble enda mer tilfreds da vi besøkte Dakhla, havnen i Dakhla, Fertimar-anlegget og infrastrukturen som var bygget opp av den industrielle fiskeriindustrien. Vi er overbevist om Marokkos reelle potensial generelt, og i fiskerisektoren spesielt". Det skriver Odd Kjell Sjøvik til fiskeriministeren 25. juli 2003, og forbiser det faktum av Vest-Sahara ikke ligger i Marokko.
-I brev til direktøren for utenlandsinvesteringer, Hassan Bernoussi, 25. juli 2003, skriver Odd Kjell Sjøvik at selskapet også planlegger å bygge et verftsanlegg i området. I samme brev ber de om at ministeren legger inn et godt ord overfor Marokkos statsminister slik at de kan sette i gang hele prosjektet.
-Fiskelisensene har blitt tildelt joint-venturet, og ikke Sjøvik direkte.
-Sjøvik forventer at prosjektet vil gi flere hundre lokale arbeidsplasser.
-Det som står i Fiskaren om at "UD har godkjent planene" er feil. Det er UDs oppfatning at slike aktiviteter ikke bør finne sted. Flere regjeringer har vært veldig klar på dette.
-Se også brev til Marokkos arbeidsminister. Også Odd Kjell Sjøvik understreker at UD aldri hadde advart selskapet mot å involvere seg i området (Fiskaren 06.04.2006).

Se bakgrunnssak om Sjøviks forhold til marokkanske myndigheter, samt finansielle detaljer i FiskeribladetFiskaren, 26. april 2010.

Les om Sjøviks avgifts-/betalingsbetingelser i i Marokko/Vest-Sahara i FiskeribladetFiskaren 7. mai 2010.

April 2007 kom det fram at Sjøvik planlegger å sette inn enda en tråler i Vest-Sahara.

UDs holdning er tydelig. ”Norske myndigheter har orientert Sjøvik-gruppen om at man ikke bør investere i den typen prosjekter og norske myndigheter har heller ikke søttet prosjektet økonomisk (...) Norske myndigheter er opptatt av at FN-sporet skal følges og at FN skal få løse denne konflikten”, sa UD-pressetalskvinne Ane Lene Dale Sandsten til NRK (se også NTB-sak i Dagens Næringsliv, 07.04.2006).  

Misbrukt av propagandatjeneste
På Fiskarens nettavis ble det 06.04.2006 arrangert en avstemning for avisens lesere. Da artikkelen ble fjernet fra avisens forside, hadde 118, eller rundt 80% prosent, stemt at slike aktiviteter i Vest-Sahara var umoralske. Alternativet ”Er det lov så er det lov” hadde rundt 15 stemmer. Så, i løpet av svært kort tid, sannsynligvis bare én dag, i slutten av april, steg antallet stemmer på ”er det lov så er det lov” fra 15 til 5045. Ti dager senere ble den overraskende store veksten referert i den marokkanske offisielle nyhetstjenesten og propagandamaskinen Maghreb Arab Press. ”Over 97 prosent av en norsk avis sine lesere bifaller lovlig fiskeriaktivitet i Sør-Marokko. 97,3 prosent av leserne til den norske elektroniske avisen Fiskaren, støtter Marokko i aktiviteten til det norske selskapet ”Sjøvik” i Dakhla i Sør-Marokko. Leserne av avisen skulle ta stilling til om aktiviteten var lovlig eller ulovlig. 5091 av de 5199 leserne som deltok i avstemningen mente at disse aktivitetene er helt lovlige.” Episoden ble referert i Fiskarens papirutgave 10.05.2006. Det eneste som skal til for å manipulere en slik stemmeavgivning er å opprette et skript som automatisk fjerner ”cookies” fra en datamaskin, går tilbake på siden, og stemmer på ny. En hvilken som helst datamaskin kan stemme tusener av ganger over natta uten at engang brukeren sitter tilstede.

Se også
-Uttalelser fra Flyktninghjelpen.
-Fiskaren 06.04.2006.
-Fiskaren 30.12.2005 (papirutg.)
-Fiskaren 02.01.2006
-Fiskaren 06.01.2006 (papirutg.)
-Til Vårt Land 19.10.2006 ønsket ikke Sjøvik å kommentere fiskeriaktivitetene i Vest-Sahara.
-Innlegg i Klassekampen, 4.april 2007, av Eva Kristin Hansen.
-Om de store tapene i selskapet, FIS, 3. september 2007.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -