Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Finsam Refrigeration
Selv om ingen stater anerkjenner Marokkos krav på Vest-Sahara, skryter det norske kjøleteknikkselskapet Finsam Refrigeration over å ha levert flere fryseanlegg til havna i ”Laayoune, Morocco”.
Publisert: 07.01 - 2007 16:40 
Gå inn på hjemmesidene til www.finsam.no. I en pressemelding 19. oktober 2002 forklarte Grimstad-bedriften at de hadde levert et is-anlegg til Laayoune i Marokko.

Men Laayoune, som Fimsam leverte anlegget til, ligger selvsagt i ikke i Marokko. Det ligger i Vest-Sahara. Anlegget hadde 200 tonn produksjonskapasitet og 400 tonn lagerplass. Kjempeanlegget betjener en rekke av de lokale marokkanske fiskeribedriftene i det okkuperte området. Isen som anleggene produserer benyttes i forbindelse med lagring og eksport av ferskfisk. Ifølge Intrafish.com 15.04.2002 leverte Finsam tre store anlegg til "Marokko" i 2001, hvorav minst ett av dem var til Laayoune.

På dette tidspunktet hevdet de at Marokko var deres viktigste marked, se Agderposten 27.12.2002.

Nye anlegg kan ha blitt levert i 2003.

Saken om Finsams eksport stod første gang omtalt i Verdensmagasinet X i 2003:

”Vi har vært representert i Marokko i over 10 år. Først i desember i fjor fikk vi informasjon og råd fra norske myndigheter om Vest-Sahara-konflikten og hvordan vi bør forholde oss til den”, sa administrerende direktør i Finsam, Per Samuelsen, til Verdensmagasinet X den gangen.

Finsam drives av daglig leder Per Samuelsen i samarbeid med styreleder Atle Bergshaven. Sistnevnte er kjent som en av hovedmennene bak byggingen av luksus-cruiseskipet "The World".

Til Agderposten 12. mars 2008 ønsket han ikke å uttale seg om selskapets aktiviteter i det okkuperte landet.

Se også:
Finsam-anlegg i Vest-Sahara

Grimstad Adressetidende
6. mai 2005
Av Erling Lauvrak

Finsam på Bergemoen leverte i 2003 et isanlegg  til byen Laayoune i Vest-Sahara. På bedriftens nettside er området betegnet som Marokko, selv om ingen stat i verden har anerkjent okkupasjonen.

Det fremholder Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara. Han viser til NRK Brennpunktprogram sist tirsdag om norsk næringsliv i  dette området og norske myndigheters manglende informasjon om hvilken holdning man skal ha til Marokkos okkupasjon av området.
- Noe som ikke ble nevnt i dette programmet er at Grimstadselskapet Finsam har levert et isanlegg til de okkuperte området. På bedriftens hjemmeside blir byen som anlegget er montert i, Laayoune,  betegnes som Marokko, selv om okkupasjonen ikke er anerkjent av noe annet land, sier Hagen.
I 2003 uttalte direktør Per Samuelsen i Finsam til  «Verdensmagasinetx»  at bedriften har vært i Marokko i over ti år.
- Først i desember i fjor (2002)  fikk vi informasjon og råd fra norske myndigheter om Vest-Sahara-konflikten og  hvordan vi bør forholde oss til den, sa han.
I dag sier Samuelsen til Adressa at bedriften  har leverte en isfabrikk til byen Laayoune i 2003.
- Jeg ser i dag ikke noe galt i å levere produkter til Vest-Sahara. Vi har store økonomiske forbindelser med Marokko, sier han.
Ifølge Aftenposten invaderte Marokko Vest-Sahara i 1975. Først etter 16 år med krigshandlinger fikk FN partene til forhandlingsbordet, hvor det raskt ble oppnådd enighet om at det skulle avholdes en folkeavstemning. Sahrawiene skulle selv  få avgjøre om det 266 000 kvadratkilometer store området skulle innlemmes i kongedømmet Marokko eller bli selvstendig. Siden er denne avstemningen blitt trenert.
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -