Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Fiskeriet
Til tross for at fosfatforekomstene gir enorme inntekter til Marokko, er det likevel fiskeri-industrien som er den mest problematiske. For det er gjennom utenlandske investeringer i Vest-Saharas fiskeri at titusener av marokkanske bosettere får seg arbeidsplasser i området. Internasjonal fiskeriindustri blir dermed en brikke i Marokkos bosettingspolitikk for Vest-Sahara.
Publisert: 23.03 - 2007 19:02Printerversjon    
Siden 1975 har Marokko bygget kraftig ut havnene i El Aaiun og Dakhla, og i dag tar disse havnene imot mer fisk enn noe annet sted i hele Marokko. Mye av fisken prosesseres med en gang det kommer til land, men det meste fraktes videre til Marokko for videreforedling. Okkupasjonsmakten har hatt dårlig kontroll på forvaltningen av fiskeressursene, og flere av fiske- og blekksprutartene har blitt kraftig overfisket, nær utryddet.

Selv etter at Spania trakk seg ut av Vest-Sahara, har de spanske fiskerne fortsatt å tråle de okkuperte områdene. Etter at Spania ble medlem av EU i 1986, har dessuten den spanske fiskeriindustrien vært pådriver bak flere av EUs fiskeriavtaler med Marokko. Disse avtalene, som det har vært store uenigheter om internt i EU, har garantert at spanske fiskebåter får fiske i de okkuperte farvannene. Avtalene helt klart ulovlige i henhold til internasjonal lov, det er det også flere stater som mener, men ingen har ennå forsøkt å gå til rettslige skritt mot EU. Den siste fiskeriavtalen mellom EU og Marokko for fiske i de okkuperte områdene ble inngått i 2006. SKVS har vært med på det internasjonale kampanjenettverket www.fishelsewhere.org.

Fiskeolje- og fiskemelproduksjonen blir stadig viktigere. Norge er sannsynligvis verdens største importør av fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara. Mye av fiskeoljen produseres av det marokkanske selskapet KB Fish, som har norsk direktør, Harald Wiedswang. Wiedswang har bygget opp en stor del av industrien i Vest-Sahara med gammelt produksjonsutstyr fra anlegg i Norge.

Det har også vært startet norsk fiskebåtproduksjon i Vest-Sahara, med støtte fra NORAD. Da dette ble avslørt gjennom NRK Brennpunkt i mai 2005, ble bistanden stoppet, den norske ambassadøren kalt hjem, og selskapet Selfa Arctic, trakk seg ut av området.

Den til nå største norske fiskeriinvesteringen er gjort av Sjøvik-gruppen. Gruppen har investert i kjøleanlegg på land i Dakhla, og har kjøpt fiskelisenser fra det marokkanske fiskeriministeriet. Selskapet eier en egen tråler, Midøy Viking, som har blitt ombygget til formålet. Leder av selskapet, Odd-Kjell Sjøvik, har sagt til avisen Fiskaren at Vest-Sahara er marokkansk.

Kjøleteknikkselskapet Finsam fra Grimstad har levert flere kjøleanlegg, til byen de kaller ”Laayoune, Morocco”. Kjøleanleggene brukes i forbindelse med lagring og eksport av ferskfisk.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -