Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Fugro NV
Den nederlandske Fugro-gruppen har vært involvert gjennom flere av sine datterselskaper i å kartlegge geologien i Vest-Sahara for den internasjonale oljebransjen. Ett av de involverte datterselskapene er norsk; Fugro Geoteam fra Skøyen utenfor Oslo.
Publisert: 29.01 - 2007 16:39Printerversjon    
Totalt har Støttekomiteen klart å etablere at minst fire datterselskaper tilhørende det nederlandske multinasjonale selskapet Fugro NV har hatt aktiviteter i Vest-Sahara. Aktivitetene har bestått i innsamling av geologisk materiale fra båt og fly, i tillegg til prosessering av allerede innsamlet data.

Det norske datterselskapet Fugro-Geoteam samarbeidet med seismikkselskapet TGS-Nopec i det okkuperte området fra juni til september 2002. TGS benyttet Fugro-båten Geo Arctic da de var engasjert i de okkuperte områdene. Da Støttekomiteen var i kontakt med Fugro i Norge, ble vi bedt om å kontakte gruppens hovedkontor i Nederland.

Her er resultatene av samarbeidet mellom TGS-Nopec og Fugro.

Det britiske datterselskapet Svitzer Ltd, basert i Norfolk, brukte seismikkskipet sitt Svitzer Meridian i Vest-Sahara. Svitzer ble et Fugro-selskap fra juni 2003. Fram til da hadde det vært et selvstendig selskap.

Svitzers aktiviteter skal ha blitt avsluttet mot slutten av juni 2004. Det er usikkert nøyaktig hva selskapet gjorde, men teknologien de brukte var Multi-Beam Geometry System. Det er mulig selskapet også kan ha gått under navnet Svitzer Marine.

Kartleggingsutstyret som Svitzer-båten benyttet var laget av den norske Kongsberg-gruppen.

I en brosjyre laget av det Wales-baserte Fugro-selskapet Robertson Research, publisert høsten 2003, er det et kart over Vest-Sahara, med den følgende tilhørende teksten:
"The study area extends from offshore Mauritania northwards to encompass sedimentary basins along the NW margin of Western Sahara, Morocco and the Atlantic offshore basins of the Iberian Peninsula to the north. Recent discoveries offshore Mauritania have established cautious optimism for viable deepwater petroleum systems along this NW margin of Africa. Further north, interests in licence opportunities offshore Portugal is heightened by the potentials for analogues to significant hydrocarbon accumulations in east Canadian coastal basins"

Det er ikke klart hvilken studie Robertson refererer til. Muligens er det data samlet inn av TGS-Nopec. Selskapet har iallfall ved én tidligere anledning analysert seismiske data som har blitt samlet sammen av de norske selskapene TGS-Nopec og Fugro Geoteam i fellesskap.

Selskapet Recoing & Jacquety, i samarbeid med Marokkos innenriksministerium og det statlige Bureau de Recherches et Participation Minière, benyttet for noen år tilbake –muligens på slutten av 90-tallet- selskapet Fugro Airborne Surveys til å kartlegge geologien i Dakhla-regionen. Fugro Airborne Surveys skal ifølge Recoing & Jacquety ha vært et sørafrikansk selskap, og de skal ha benyttet et Cessna 404-fly til oppdraget, som ble gjort fra luften. Fra www.fugroairborne.com.au, kan det virke som om selskapet er australsk. Fugro har dessuten gjennomført en helikopterbasert undersøkelse i Sør-Marokko i 1998 og 1999 på vegne av landets energi- og gruveministerium.

Det var involveringen til de førstnevnte to selskapene som skapte mest oppmerksomhet i media. Polisario protesterte mot Fugros aktiviteter. Se f.eks. brev sendt 06.06.2004

Sammen med kolleger fra en håndfull andre land, hadde Støttekomiteen for Vest-Sahara møte med selskapets ledelse i Nederland, 30. juli 2004. På forhånd hadde nettverket hatt en effektiv informasjonskampanje overfor sentrale Fugro-aksjonærer i Nederland og Belgia. Enkelte av dem hadde tatt kontakt med Fugro like i forkant av møtet.

Overfor Støttekomiteen lovet selskapet at de ikke ville engasjere seg mer i Vest-Sahara, og at alle selskapene i gruppen skulle kontakte hovedkontoret i Nederland dersom de fikk henvendelser eller kontraktstilbud om Vest-Sahara i framtiden. På dette tidspunktet skal alle tidligere kontrakter ha vært allerede avsluttet. Støttekomiteen ble lovet mer informasjon om en rekke forhold rundt leteaktivitetene, men informasjonen kom aldri.

I 2006, etter at selskapet fikk ny ledelse, fulgte Western Sahara Resource Watch opp med ytterligere spørsmål om selskapets tidligere leteaktiviteter, men selskapet svarte at de ikke aktet å besvare spørsmålene.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -