Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Aminatou Haidar
haidar510.jpg

– Jeg var redusert til en skygge av meg selv. Et spøkelse, en levende død, en ung jente akkurat kommet ut av helvete.
Aminatou Haidar er en av de ledende saharawiske menneskerettighetsaktivistene.
Publisert: 03.03 - 2007 15:42Printerversjon    

Overgrepene:
Haidar er en saharawisk aktivist med over 4 år bak seg i marokkanske fengsler - sist løslatt januar 2006. Hun er sannsynligvis den mest sentrale organisatoren av den ikke-voldelige oppstanden mot den marokkanske okkupasjonen, og er en drivkraft og intiativtaker for stadige markeringer mot overgrepene i okkuperte Vest-Sahara.

Forsvunnet
Spesielt har Aminatou Haidar arbeidet for løslatelse av samvittighetsfanger. Samtidig understreker hun at det er viktig å ha et godt forhold til det marokkanske søsterfolket.

På 80-tallet sluttet Haidar seg til den fredelige bevegelsen mot okkupasjonsmakten. I november 1987 deltok hun på en demonstrasjon sammen med hundrevis av saharawier, da en FN-delegasjon var på besøk for å vurdere om en folkeavstemning i landet kunne la seg gjennomføre i landet. Demonstrantene ville ytre sin fordømmelse av overgrepene som Marokko hadde begått i området siden okkupasjonen tok til.

Men myndighetene slo ned på demonstrasjonen. Over 600 mennesker ble arrestert, hvorav 70 ikke ble gjort rede for. Aminatou var blant de forsvunne, og familien visste ikke hvor hun var. Les hennes utrolige vitnesbyrd om tiden som forsvunnet her.

Straffet på pungen
Siden hennes løslatelse 22. juni 1991, har hun fortsatt sitt arbeid for å gjøre overgrepene kjent, ved å ta initiativ til og delta i en rekke kampanjer:

1994: Koordineringskomité for ofrene til forsvunne og vilkårlig arresterte saharawier.
2001: Kampanje for løslatelsen av Sidi Mohammed Daddach og andre saharawiske politiske fanger.
2002: Komité for å dokumentere skjebnen til alle saharawier som har forsvunnet i løpet av okkupasjonen.
2003: Kampanjekomité for løslatelse av Ali Salem Tamek og andre saharawiske politiske fanger.

På Kvinnedagen 8.mars 2005 demonstrerte hun igjen. Det satte marokkanske myndigheter lite pris på. Siden den dagen har hun ennå ikke fått lønn fra sin arbeidsgiver.

17. juni 2005 ble hun slått av marokkansk politi i El Aaiún (se bildet over) under en fredelig demonstrasjon. Etter et kort opphold på sykehus, ble hun tatt med til politistasjonen der hun ble avhørt i tre dager sammenhengende. I en parodi av en rettssak ble hun senere dømt til 7 måneders fengsel. Haidar ble løslatt 17. januar 2006 (bilde t.h.).

Siden løslatelsen i 2006 har hun mottatt flere priser for sitt arbeid, både i Europa og i USA.

I forbindelse med Kvinnedagen 2007 besøkte Aminatou Haidar Norge. I Norge møtte hun politiske partier, UD, Stortingets Utenrikskomité og en rekke organisasjoner. Hun holdt også appell på Chateau Neuf og på Menneskerettighetshuset i Oslo, og på Menneskerettighetenes hus i Bergen.

Haidar ble født 1967 i El Aaiun i Vest-Sahara. Hun er mor til to barn.

Les også om Aminatou Haidar på sidene til Amnesty International og hos Støttekomiteens søsterorganisasjon Arso.

Haidar i møte med Stortingets Utenrikskomité. Fra venstre: Ågot Valle (SV), Aminatou Haidar, Marit Nybakk (Ap), Astrid Bekkenes (V).
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -