Arbeiderpartiet stadig vagere
Article image

For hvert årsmøte blir Arbeiderpartiet stadig uklarere om det saharawiske folks rett til uavhengighet. På landsmøtet i april unnlot partiet for første gang å bruke ordene okkupert, annektert, folkerett, fredsavtale, selvstendighet, selvbestemmelse eller folkeavstemning i en Vest-Sahara-tekst.

Publisert 05. mai 2009

OPPDATERING:  25. juni 2009 sendte Arbeiderpartiet en kommentar til denne artikkelen, der de skriver at det ikke har vært noen endring i partiets vurdering av Vest-Saharas folkerettslige status. Les brevet fra Ap her. 

Under Landsmøtet 18.-21. april 2009 vedtok Arbeiderpartiet en tekst om Vest-Sahara som er den svakeste partiet hittil har vedtatt. Utviklingen er entydig: for hvert landsmøte blir partiet stadig mer uklar om Vest-Saharas folkerettslige status, og om hvorvidt partiet mener konflikten må løses i henhold til de over 100 FN-resolusjonene om folkeavstemning. 

Partiet er ikke lenger eksplisitt på at en løsning må respektere inngåtte fredsavtaler og folkerett. 

Slik har Arbeiderparti-politikken utviklet seg (les de hele tekstene nederst): 

  • Arbeiderparti-landsmøtet i 2005 vedtok en sterk og god uttalelse som krevde at Norge måtte legge press på marokkanske myndigheter i det okkuperte Vest-Sahara, og at retten til selvbestemmelse måtte respekteres. 
     
  • På landsmøtet i 2007 gikk man vekk fra ordlyden “okkupert”, og kalte Vest-Sahara i stedet “annektert”. I tillegg understreket man riktig at “målet må være at befolkningen får realisert sin rett til selvbestemmelse gjennom en folkeavstemning, i tråd med folkeretten og FNs vedtak”
     
  • På landsmøtet i april 2009 nådde nevnte ikke Arbeiderpartiet en eneste gang ordene okkupert, annektert, folkerett, fredsavtale, selvstendighet, selvbestemmelse eller folkeavstemning.


I stedet har man understreket at det er opp til Polisario og Marokko å finne en løsning selv, og at løsningen "må foregå på bakgrunn av bred internasjonal enighet oppnådd ved behandling i FNs organer".

Den Internasjonale Domstolen i Haag, og mer enn 100 FN-resolusjoner krever at retten til selvbestemmelse i Vest-Sahara skal respekteres, og har vært utgangspunktet for all norsk Vest-Sahara-politikk 

Utviklingen i Arbeiderpartiet skjer parallelt med at det aldri tidligere har vært mer kunnskap og engasjement om Vest-Sahara-saken internt i partiet. 

Fylkeslagene i Hordaland, Oslo, Akershus, Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag har alle vedtatt sterke og gode uttalelser om Vest-Sahara i løpet av det siste året. 

De fleste andre partier har i dag en tydeligere og mer prinsippfast Vest-Sahara-politikk enn Arbeiderpartiet. 

Se utviklingen:

2005
"Vest-Sahara er fortsatt under marokkansk okkupasjon. En FN-plan for gjennomføring av en folkeavstemming, der vestsaharierne skal få velge mellom å integreres i Marokko eller selvstendighet for Vest-Sahara, er blitt trenert i mange år. Arbeiderpartiet støtter FNs anstrengelser for å finne en snarlig og rettferdig løsning på den lange konflikten. FNs rolle i konflikten forblir sentral og vi støtter FNs fredsplan i tillegg til andre løsninger som partene kan komme frem til i samarbeid med generalsekretærens sendebud for området. Slike løsninger må baseres på folkerettslige prinsipper og folkets rett til selvbestemmelse. Før konflikten er løst må ikke norske kommersielle aktører drive virksomhet i de okkuperte områdene, eller drive petroleumsvirksomhet på sokkelen utenfor Vest-Sahara. Norge må legge press på marokkanske myndigheter for å forbedre menneskerettighetssituasjonen for befolkningen i Vest Sahara."
Landsmøtevedtak, april 2005. 

2007
"Situasjonen i Vest-Sahara er svært alvorlig. Arbeiderpartiet vil derfor gi en sterk tilslutning til FNs arbeid for å finne fram til en varig og rettferdig politisk løsning som er akseptabel for alle parter. Målet må være at befolkningen får realisert sin rett til selvbestemmelse gjennom en folkeavstemning, i tråd med folkeretten og FNs vedtak. 

Arbeiderpartiet vil oppfordre regjeringen til å: 
- øke bistanden til de saharawiske flyktningene i Algerie og følge opp den humanitære situasjonen for flyktningene i Tindouf i relevante FN-fora for å forsikre seg om at WFP og UNHCR best mulig oppfyller sine mandater. 
- oppfordre norsk næringsliv til å avstå fra handel med varer i annektert Vest-Sahara inntil konflikten er løst. 
- innta en aktiv rolle i å bidra til en fredelig løsning som ivaretar det Saharawiske folket. 
- kreve at alle typer overgrep i det annekterte Vest-Sahara stanses og at menneskerettighetene respekteres. 
- arbeide aktivt for at parlamentarikere, journalister, menneskerettighetsaktivister og andre internasjonale observatører får bevege seg fritt. 
- ta opp Vest-Sahara konflikten med sentrale aktører som bl.a. Frankrike og Spania, i tillegg til Marokko og Algerie 
- støtte initiativ til å utvide MINURSOs mandat til å inkludere overvåking av menneskerettighetssituasjonen, og oppmuntre til menneskerettighetstiltak i leirene."
Resolusjon vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte, 22.april 2007.

2009
"Arbeiderpartiet vil rette fokus mot Vest-Sahara og arbeidet med å bedre situasjonen for den saharwiske befolkningen. Arbeiderpartiet vil at Norge skal øke den humanitære støtten til den saharwariske befolkningen. Det er avgjørende å få en løsning på Vest-Sahara-konflikten som har vart i over 30 år. Det finnes bare en politisk løsning på konflikten. Derfor er det viktig at partene i konflikten møtes til samtaler. Arbeiderpartiet oppfordrer Marokko og Polisario til å møtes til samtaler i FN-regi. Disse samtalene må foregå på bakgrunn av bred internasjonal enighet oppnådd ved behandling i FNs organer. Norge bør aktivt støtte ulike former for tillitskapende arbeid fremover og bistå på best mulig måte i forhandlinger dersom det skulle være ønske om det. Alle former for overgrep i Vest-Sahara-området må stanses og menneskerettighetene må respekteres. Arbeiderpartiet vil fraråde norsk næringslivs engasjement i Vest-Sahara og mener at Norge må arbeide i internasjonale fora for at flere land gjør det samme."

Landsmøtevedtak, april 2009. Last ned uttalelsen her (pdf).

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024