Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Arbeiderpartiet stadig vagere
camps8_510.jpg

For hvert årsmøte blir Arbeiderpartiet stadig uklarere om det saharawiske folks rett til uavhengighet. På landsmøtet i april unnlot partiet for første gang å bruke ordene okkupert, annektert, folkerett, fredsavtale, selvstendighet, selvbestemmelse eller folkeavstemning i en Vest-Sahara-tekst.
Publisert: 05.05 - 2009 21:58Printerversjon    
OPPDATERING:
25. juni 2009 sendte Arbeiderpartiet en kommentar til denne artikkelen, der de skriver at det ikke har vært noen endring i partiets vurdering av Vest-Saharas folkerettslige status. Les brevet fra Ap her.
Under Landsmøtet 18.-21. april 2009 vedtok Arbeiderpartiet en tekst om Vest-Sahara som er den svakeste partiet hittil har vedtatt. Utviklingen er entydig: for hvert landsmøte blir partiet stadig mer uklar om Vest-Saharas folkerettslige status, og om hvorvidt partiet mener konflikten må løses i henhold til de over 100 FN-resolusjonene om folkeavstemning.

Partiet er ikke lenger eksplisitt på at en løsning må respektere inngåtte fredsavtaler og folkerett.

Slik har Arbeiderparti-politikken utviklet seg (les de hele tekstene nederst):

 • Arbeiderparti-landsmøtet i 2005 vedtok en sterk og god uttalelse som krevde at Norge måtte legge press på marokkanske myndigheter i det okkuperte Vest-Sahara, og at retten til selvbestemmelse måtte respekteres.
 • På landsmøtet i 2007 gikk man vekk fra ordlyden ”okkupert”, og kalte Vest-Sahara i stedet ”annektert”. I tillegg understreket man riktig at ”målet må være at befolkningen får realisert sin rett til selvbestemmelse gjennom en folkeavstemning, i tråd med folkeretten og FNs vedtak”
 • På landsmøtet i april 2009 nådde nevnte ikke Arbeiderpartiet en eneste gang ordene okkupert, annektert, folkerett, fredsavtale, selvstendighet, selvbestemmelse eller folkeavstemning.

  I stedet har man understreket at det er opp til Polisario og Marokko å finne en løsning selv, og at løsningen ”må foregå på bakgrunn av bred internasjonal enighet oppnådd ved behandling i FNs organer”.

  Den Internasjonale Domstolen i Haag, og mer enn 100 FN-resolusjoner krever at retten til selvbestemmelse i Vest-Sahara skal respekteres, og har vært utgangspunktet for all norsk Vest-Sahara-politikk

  Utviklingen i Arbeiderpartiet skjer parallelt med at det aldri tidligere har vært mer kunnskap og engasjement om Vest-Sahara-saken internt i partiet.

  Fylkeslagene i Hordaland, Oslo, Akershus, Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag har alle vedtatt sterke og gode uttalelser om Vest-Sahara i løpet av det siste året.

  De fleste andre partier har i dag en tydeligere og mer prinsippfast Vest-Sahara-politikk enn Arbeiderpartiet.  Se utviklingen:

  2005
  "Vest-Sahara er fortsatt under marokkansk okkupasjon. En FN-plan for gjennomføring av en folkeavstemming, der vestsaharierne skal få velge mellom å integreres i Marokko eller selvstendighet for Vest-Sahara, er blitt trenert i mange år. Arbeiderpartiet støtter FNs anstrengelser for å finne en snarlig og rettferdig løsning på den lange konflikten. FNs rolle i konflikten forblir sentral og vi støtter FNs fredsplan i tillegg til andre løsninger som partene kan komme frem til i samarbeid med generalsekretærens sendebud for området. Slike løsninger må baseres på folkerettslige prinsipper og folkets rett til selvbestemmelse. Før konflikten er løst må ikke norske kommersielle aktører drive virksomhet i de okkuperte områdene, eller drive petroleumsvirksomhet på sokkelen utenfor Vest-Sahara. Norge må legge press på marokkanske myndigheter for å forbedre menneskerettighetssituasjonen for befolkningen i Vest Sahara."
  Landsmøtevedtak, april 2005.

  2007
  "Situasjonen i Vest-Sahara er svært alvorlig. Arbeiderpartiet vil derfor gi en sterk tilslutning til FNs arbeid for å finne fram til en varig og rettferdig politisk løsning som er akseptabel for alle parter. Målet må være at befolkningen får realisert sin rett til selvbestemmelse gjennom en folkeavstemning, i tråd med folkeretten og FNs vedtak.

  Arbeiderpartiet vil oppfordre regjeringen til å:
  - øke bistanden til de saharawiske flyktningene i Algerie og følge opp den humanitære situasjonen for flyktningene i Tindouf i relevante FN-fora for å forsikre seg om at WFP og UNHCR best mulig oppfyller sine mandater.
  - oppfordre norsk næringsliv til å avstå fra handel med varer i annektert Vest-Sahara inntil konflikten er løst.
  - innta en aktiv rolle i å bidra til en fredelig løsning som ivaretar det Saharawiske folket.
  - kreve at alle typer overgrep i det annekterte Vest-Sahara stanses og at menneskerettighetene respekteres.
  - arbeide aktivt for at parlamentarikere, journalister, menneskerettighetsaktivister og andre internasjonale observatører får bevege seg fritt.
  - ta opp Vest-Sahara konflikten med sentrale aktører som bl.a. Frankrike og Spania, i tillegg til Marokko og Algerie
  - støtte initiativ til å utvide MINURSOs mandat til å inkludere overvåking av menneskerettighetssituasjonen, og oppmuntre til menneskerettighetstiltak i leirene."
  Resolusjon vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte, 22.april 2007.

  2009
  "Arbeiderpartiet vil rette fokus mot Vest-Sahara og arbeidet med å bedre situasjonen for den saharwiske befolkningen. Arbeiderpartiet vil at Norge skal øke den humanitære støtten til den saharwariske befolkningen. Det er avgjørende å få en løsning på Vest-Sahara-konflikten som har vart i over 30 år. Det finnes bare en politisk løsning på konflikten. Derfor er det viktig at partene i konflikten møtes til samtaler. Arbeiderpartiet oppfordrer Marokko og Polisario til å møtes til samtaler i FN-regi. Disse samtalene må foregå på bakgrunn av bred internasjonal enighet oppnådd ved behandling i FNs organer. Norge bør aktivt støtte ulike former for tillitskapende arbeid fremover og bistå på best mulig måte i forhandlinger dersom det skulle være ønske om det. Alle former for overgrep i Vest-Sahara-området må stanses og menneskerettighetene må respekteres. Arbeiderpartiet vil fraråde norsk næringslivs engasjement i Vest-Sahara og mener at Norge må arbeide i internasjonale fora for at flere land gjør det samme."

  Landsmøtevedtak, april 2009. Last ned uttalelsen her (pdf).


 •     

  Topp

  Nyhetsarkiv:
  16.02 - 2017Har du ideer til våre nye nettsider?
  10.02 - 2017Alle ungdomspartier i Bergen demonstrerte mot Sea Tank
  10.02 - 2017Raftostiftelsen: Sea Tank og Spar må ta ansvar
  10.02 - 2017Stor internasjonal mediedekning av Sea Tank-affæren
  10.02 - 2017Norske Sea Tank/Gezina opp i EU-parlamentet
  11.02 - 2017'Hvorfor kan Sea Tank besøke Vest-Sahara - og ikke vi?'
  10.02 - 2017Her protesterer flyktninger i Frankrike mot Sea Tank
  10.02 - 2017EU-parlamentarikere ba den franske regjering gripe inn mot norsk båt
  10.02 - 2017Spansk politi bordet Sea Tank-fartøy
  11.02 - 2017Her anløper Key Bay de okkuperte områdene
  09.02 - 2017Se Sea Tank kverulere om Vest-Sahara
  24.01 - 201752 nordmenn utvist fra eller nektet innreise til Vest-Sahara


  NO  NO EN ES FR

  Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
  Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
  Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
  Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -