Sosialistisk Ungdom nektet innreise i Vest-Sahara
Article image

Oda og Aila fra Sosialistisk Ungdom ble beordret ut av bussen de satt på av marokkansk politi og nektet innreise til okkuperte Vest-Sahara.

Publisert 26. januar 2017

Bilde (f.v.): Oda Sofie Heien Larsen, Aila Emilie Kamaly. Klikk for høytoppløselig versjon. Fri bruk. 

Feministisk leder i Sosialistisk Ungdom Aila Emilie Kamaly og Internasjonal leder Oda Sofie Heien Larsen skulle i går morges reise inn til okkuperte Vest-Sahara, men da bussen ble stoppet i en checkpoint ble nordmennene fratatt passene sine av politiet og beordret ut på fortauet. 

De to forlot Rabat 24. januar om kvelden, og da bussen ankom Tantan i Sør-Marokko onsdag kom politiet inn på bussen. Ingen andre passasjerer fikk passene sine kontrollert, kun de utenlandske. 

"Vi ble bedt om å gå av bussen og ta med alle tingene våre, hvorpå bussen kjørte videre uten oss. Vi var strandet i ørkenen med seks bevæpnede politimenn som nektet å kommunisere med oss på engelsk", forteller Kamaly til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

"De sa vi kun fikk lov til å oppholde oss i Agadir og Marrakech, og i ingen andre byer i Marokko", sier Larsen til Støttekomiteen. 

“Vi ble fotografert og filmet av flere politimenn i checkpointen. Deretter beordret de en lokal buss til å ta oss med til Agadir. Politiet nektet å betale bussjåføren og vi selv hadde ikke kontanter, noe som resulterte i at bussjåføren prøvde å kaste oss av bussen på alle stoppene frem til Agadir", forteller Larsen. 

Larsen og Kamaly ønsket å møte forkjempere for menneskerettigheter i Vest-Sahara. Dette ønsket delte de med de over 50 andre nordmennene som i løpet av de siste fire dagene har blitt kastet ut fra Vest-Sahara eller Sør-Marokko. 

"Det er helt tydelig at marokkanske myndigheter nekter det internasjonale sivilsamfunnet innreise for å forhindre rapportering av de grove bruddene på menneskerettigheter lokalbefolkningen opplever daglig", sier hun.

Sosialistisk Ungdom-duoen mener det er bra at flere og flere nå bidrar til å rette fokus mot denne glemte konflikten. 

"Spesielt i Norge, hvor det er konsensus blant samtlige politiske partier om at okkupasjonen er uakseptabel, så burde det være mulig å gjøre mer", sier Larsen. “Det er utrolig skummelt at et helt folk nektes retten til selvbestemmelse og ytringsfrihet, og at verdenssamfunnet i tillegg nektes innsikt.”

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024