Ap Hordaland: Norge må arbeide for menneskerettigheter i Vest-Sahara
Årsmøtet til Hordaland Arbeiderparti krevde i helgen at Norge tar inititiativ overfor FNs Sikkerhetsråd for å inkludere menneskerettigheter i mandatet til FN-styrken i de okkuperte territoriet.
Ap Hordaland gjentok også sitt krav fra tidligere om at Norge må anerkjenne Vest-Sahara-republikken, i likhet med blant andre flere Ap-lag, de to andre regjeringspartiene og alle ungdomspartiene. Se uttalelser fra andre Ap-lag i denne oversikten.
Vest-Sahara Vest-Sahara er Afrikas siste uløste kolonispørsmål. Området har vært okkupert av Marokko siden Spania forlot landområdet. Mens halvparten av saharawiene, lokalbefolkningen i Vest Sahara, bor i flyktningleirer i Algerie, lever resten av befolkningen under et undertrykkende regime i de okkuperte områdene. Situasjonen i Vest-Sahara har forverret seg betraktelig det siste året. Mange av hendelsene i Vest-Sahara finner ikke veien til internasjonale medier. Journalister nektes adgang til området og saharawienes menneskerettighetsvern er fraværende.
Norges konsekvente linje må fortsatt være å støtte FNs sikkerhetsråds krav om å muliggjøre vilkårene for selvbestemmelsesrett for befolkningen i Vest-Sahara, samt å vektlegge behovet for respekt for menneskerettighetene. Ettersom Marokko ikke utøver internasjonalt anerkjent suverenitet over Vest-Sahara, har landet i utgangspunktet ikke rett til å utnytte områdets ressurser som om de var deres egne. I følge folkeretten kreves det at utnyttelse av ressurser i slike områder må skje i samsvar med lokalbefolkningens ønsker og interesser.
Hordaland Arbeiderparti mener at:
naturressurser i Vest-Sahara, ikke må utnyttes på en måte som ikke kommer befolkningen i det ikke-selvstyrte territoriet til gode
Norge må anerkjenne den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk (SADR).
Norge må ta initiativ ovenfor FNs sikkerhetsråd for å gi MINURSO mandat til å overvåke menneskerettighetsbrudd i de okkuperte områdene.
Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.