Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Spar Kjøp-søster eneste som deltar i plyndring av Vest-Sahara-fosfat
sparkjop510.jpg

Søsterselskapet til butikkjeden Spar Kjøp i Bergen, Spar Shipping, er det eneste rederiet i Norge som insisterer på å delta i Marokkos plyndring av fosfatreservene i okkuperte Vest-Sahara.
Publisert: 22.06 - 2017 15:46Printerversjon    
To minutter unna Flesland flyplass, i retning Bergen, ligger hovedkontoret til Spar Shipping. Selskapet er søsterbedriften til butikk- og postordrekjeden Spar Kjøp.

Konsernet er det eneste i Norge som har fartøy som deltar i plyndringen av Vest-Saharas ikke-fornybare mineraler. De avviser å gjøre noe for å stoppe praksisen.

Seneste transport skjedde i mars 2017. Transporten fant sted bare to år etter at en tidligere Spar Shipping-involvering var forsidesak i Bergens Tidende.

Til BT lovet Spar Shipping at de skulle gjøre en intern vurdering for å etablere hvor de sto i saken. Men i en påfølgende korrespondanse med Støttekomiteen for Vest-Sahara i 2015 og 2016 skrev Spar at de ikke hadde notert seg at de hadde blitt kritisert for oppdraget, og at de kommer til å fortsette å transportere. Støttekomiteen ba Spar om å instruere partneren til å ikke transportere.

I mars 2017 gjenopptok et Spar-fartøy praksisen. Fartøyet Spar Lyra fraktet i mars en last på omtrent 50.000 tonn fosfatstein, med en verdi på omtrent 42 millioner kroner ut av det okkuperte territoriet. Verdien som Bergensselskapet transporterte ut av territoriet tilsvarer anslagsvis all norsk humanitær bistand gitt til flyktningene fra Vest-Sahara (som eier forfatet) gjennom alle tider. På én last. Eksportøren var det statlige marokkanske fosfatselskapet OCP - mens den indiske importøren var OCPs  datterselskap i India.

india_350.jpgFlyktningene fra Vest-Sahara, som eier fosfatet, protesterte i fjor mot den marokkanske eksporten til sitt indiske datterselskap (til høyre).

En rapport som Støttekomiteen publiserte i forrige uke i samarbeid med Western Sahara Resource Watch avdekker samtlige rederier som i 2016 og 2017 deltok i slike transporter. Tre fartøyer hadde en norsk forbindelse. To av disse rederiene uttalte til Finansavisen 20. juni at deres involvering ikke skulle ha skjedd, og at de ikke vil gjøre det igjen.

Samtlige norske rederier som ved en rutineglipp de siste årene har endt med å transportere fosfat fra Vest-Sahara har med det beklaget sin involvering eller forsikret at det ikke skulle skje. Bortsett altså fra Spar Shipping AS i Bergen. De legger alt ansvar på de som har chartret fartøyet.

Vest-Saharas myndigheter kom med en uttalelse 21. juni om at de vil ta rettslige skritt for å anholde flere fartøy som tar del i den folkerettsstridige plyndringen. Myndighetene ber om at eiere av fartøy skal føre en klausul i sine kontrakter som ikke tillater chartere å anløpe Vest-Saharas havner. Dette har flere norske rederier gjort tidligere, men ikke Spar Shipping.

Spar Shipping har tre eiere, brødrene Tom Eide Knudsen og Iwan Eide Knudsen sammen med deres mor Reidunn Helga Knudsen. Trekløveret eier foretaket både direkte og via investeringsselskapet West Coast Invest AS. Selskapet AS Spar Kjøp eies av de samme tre. De tre er blant Hordalands rikeste personer. I 2015 hadde de to brødrene en formue på to milliarder kroner hver.

I en uttalelse 2. juni tryglet FNs generalsekretær om økt humanitær støtte til flyktningene - som altså eier fosfatet som Eide-familiens selskap frakter ut av territoriet. Generalsekretæren fortalte at reduksjonen i budsjettene har ført til at hjelpen til hver flyktning er redusert med en femdel.

UD og Rederiforbundet fraråder norske rederier å ta del i næringsliv i Vest-Sahara.

sparkjop1_509.jpg

sparkjop2_510.jpg
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -