Trondheimskonferansen - det årlige landsomfattende treffet til LO i Trondheim - vedtok i januar en uttalelse som fordømmer Marokkos deportasjon av nordmenn og FN-tropper fra områdene de holder under okkupasjon.
Teksten nedenfor ble vedtatt av Trondheimskonferansen, i regi av LO i Trondheim 27. - 29. januar 2017. Konferansen samlet 626 tillitsvalgte fra hele landet. Teksten er publisert på nettsidene til LO i Trondheim.
Trondheimskonferansen fordømmer utvisning av FN og nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara
Denne uken ble rundt 60 nordmenn deportert fra Vest-Sahara og Sør-Marokko av marokkanske myndigheter. Nordmennene, som representerte alle norske politiske partier, forsøkte å besøke saharawier som lever under undertrykkelse og okkupasjon.
De ønsket også å intervjue saharawier om hvordan de oppfatter engasjementene til norske rederier som er involvert i plyndringen i territoriet, slik som Bergensrederiet Sea Tank Chartering. Dette rederiet hadde sin forrige transport ut av Vest-Sahara nå i januar – av fiskeolje.
Situasjonen i Vest-Sahara har gått fra vondt til verre. I fjor nektet Marokko både FNs generalsekretær og Sikkerhetsrådets spesialutsending å besøke territoriet. I fjor kastet Marokko unilateralt ut halve FN-troppen, uten respons fra Sikkerhetsrådet. De fortsatte å nekte for at FN i Vest-Sahara kan fortelle om overgrepene de er vitne til. Hver gang er det Marokkos allierte Frankrike som blokkerer for FN-inngripen. Trondheimskonferansen 2017: • Fordømmer Frankrikes blokkering av kritiske Sikkerhetsrådsresolusjoner mot Marokko. • Fordømmer Frankrikes motarbeiding av menneskerettighetene i Vest-Sahara, ved å hindre at FN kan rapportere på overgrepene der. • Fordømmer Marokkos deportasjoner av nordmenn og FN-tropper fra territoriet. • Berømmer Utenriksminister Børge Brende for å ha tatt opp menneskerettighetene i Vest-Sahara med franske myndigheter. • Krever at norske myndigheter arbeider for FNs arbeid for folkeavstemning i Vest-Sahara skal trappes opp. • Krever at Sea Tank Chartering og andre norske rederier stanser sine samarbeid med Marokko i okkuperte Vest-Sahara.
Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.