Den saharawiske aktivisten Naama Asfari har i seks år sittet i fengsel for et overgrep han ikke kan ha begått. Asfari ble pågrepet av politiet før han skal ha begått overgrepet han siden ble dømt til 30 år for. FNs Menneskerettighetsråds torturkomité har uttalt at Asfari ble grovt torturert.
Asfari er del av en gruppe på totalt 25 saharawiske aktivister opp for retten 13. mars.
Gruppen ble i 2013 dømt til mellom 20 år og livstid av en marokkansk militær domstol for overgrep som de skal ha begått i 2010. Men ingen bevis er framlagt, og alle er dømt på bakgrunn av innrømmelser de har signert under tortur.
En ny sivil, rettssak mot de 25 aktivistene skulle opprinnelig starte 26. desember 2016, seks år etter at de ble pågrepet. Domstolen valgte imidlertid å utsette rettssaken til 23. januar 2017. Støttekomiteen for Vest-Sahara hadde observatører tilstede i rettslokalet 26. desember.
Akkurat som i desember, ble også rettssaken nå i januar utsatt.
Rundt 40 norske observatører deltok på rettssaken 23-25. januar 2017. Jusstudent Tone Sørfonn Moe fra Bergen har forfattet en lengre rapport om rettsprosessen 23-25. januar.
Rapporten dokumenterer alvorlige brudd på grunnleggende rettsstandarder internasjonalt. Flere av de dømte er ledende menneskerettighetsforkjempere i Vest-Sahara.
Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.