Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Deporteres med fly fra okkuperte Vest-Sahara
alandervaula510.jpg

Nordmennene Hans Inge Alander og Diego Alexander Vaula Foss flyes ut fra okkuperte Vest-Sahara mot sin vilje, etter å ha flydd inn i ettermiddag.
Publisert: 25.01 - 2017 19:12Printerversjon    
Bildet over (f.v.) Klikk for høytoppløselig versjon. Fri bruk.

Ved femtiden onsdag kveld landet Hans Inge Alander og Diego Alexander Vaula Foss på flyplassen i El Aaiun, og ble holdt igjen i passkontrollen til alle andre passasjerer var gått videre. De to nordmennene fikk imidlertid beskjed om at de ikke var ønsket i territoriet.

Duoen deporteres nå med første fly ut fra Vest Sahara og nordover i Marokko.

"De mente vi ikke hadde med oss nok kontanter til å oppholde oss her, og hevdet at minibankene i området ikke virket", sier Foss på telefon fra flyplassen. "Dette var eneste grunnen de gav oss."

De to hadde fløyet fra Casablanca nord i Marokko etter å ha deltatt som observatører på en rettssak mot saharawiske politiske fanger. Formålet med reisen til El Aaiun i Vest-Sahara var å møte lokale menneskerettighetsforkjempere og lære om forholdene de lever under i det okkuperte territoriet.

"Det er utrolig at Marokko er så redde for å la oss forbli i de okkuperte områdene, de må virkelig ha et sterkt ønske om å holde forholdene saharawiene lever under skjult", sier Vaula Foss.

"Det er trist å bli kastet ut, fordi det understreker Marokkos undertrykkelse av ytrings- og bevegelsesfriheten", sier han.

"Marokko er et vakkert land med vennlige mennesker og rik kultur, men dette overskygges totalt av okkupasjonen og undertrykkelsen av saharawiene", sier Alander over telefon fra flyplassen i Vest-Sahara.

Hele 52 personer har blitt kastet ut eller nektet innreise i Vest Sahara de siste 4 dagene.

Marokko har også utvist halvparten av FN-personellet i territoriet. I fjor nektet de FNs generalsekretær å besøke Vest-Sahara. De har i flere år nektet FNs spesialutsending til Vest-Sahara å besøke Vest-Sahara.

Hans Inge Alander er fra Folldal og jobber i Trondheim. Diego Alexander Vaula Foss er fra Fana i Bergen og studerer på NMBU i Ås.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -