Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
FpU, AUF, Grønn Ungdom nektes å reise til Vest-Sahara
42absorlandet510.jpg

En gruppe ungdomspolitikere fra Sørlandet ble kl. 1500 norsk tid nektet å reise til Vest-Sahara av marokkansk politi.
Publisert: 24.01 - 2017 18:23Printerversjon    
Foto ovenfor (f.v.): Martin Strand-Münter, Lyder Johan Ovesen, Marte Næss Thomassen Elisabeth Garlie Udjus, Theodor Barndon Helland. Klikk på bildet for høytoppløselig versjon. Til fri bruk.

"Nå har marokkansk politi nektet oss å kjøre alle veier inn til Vest-Sahara", sier Theodor Barndon Helland til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Helland er på andreplass på Stortingslista for FrP i Vest-Agder. Sammen med fire andre sørlendinger er han nektet å reise inn til okkuperte Vest-Sahara.

Hør intervju med delegasjonen på NRK Sørlandet, 24. januar 2017.

I en politikontroll nord for Guelmim, klokken ett norsk tid, fortalte politiet at veien lenger sør var blokkert, og at de måtte ta en annen rute for å komme videre sørover.  

"Politiet påsto at vi måtte ta en 2,5 timer lang omvei for å komme videre. Det var åpenbart løgn, ettersom det var mye trafikk begge i begge retninger på veien vi hadde blitt vinket av fra", sier Lyder Ovesen, bystyrerepresentant i Kristiansand for Ap.

De fem valgte å følge rådet, men etter halvannen time ble de beordret om å snu også fra den ruten.

"Alle veier inn blokkert for oss inn til Vest-Sahara, selv om trafikken flyter i begge retninger", sier Ovesen.

Vest-Sahara har vært delvis okkupert av Marokko siden 1975. Folket der er lovet en folkeavstemning i FN-regi. De som arbeider for å forsvare denne folkeavstemningen utsettes for alvorlige overgrep.

"Det er fint at norske myndigheter fraråder næringsliv i Vest-Sahara. Det er avgjørende at dette folket har mulighet til å fritt bestemme over sine egne ressurser og territorium. Men da er det trist at rederier fra Sørlandet tar del i Marokkos utnyttelse av ressursene der", sier Elisabeth Garlie Udjus, MDG.

Hun trekker fram at rederiet Gezina (tidligere Brøvig) fra Farsund har fraktet ut fiskeolje verdt millioner fra territoriet. Dette har blitt dekket av nasjonale medier i Spania og Frankrike siste uken. Et Gezina-fartøy anløp i går Frankrike med en slik last. Det er første transport av fiskeolje fra territoriet etter en EU-dom som avklarte at Vest-Sahara-produkter ikke inngår i EU-marokkansk handel.

"Så lenge Vest-Sahara er under okkupasjon, og Marokko holder et jerngrep på territoriet, har ikke norske selskaper noe der å gjøre", sier Marte Næss Thomassen, som er bystyrerepresentant for Ap i Arendal.

Gruppen skulle reise til Vest-Sahara for å snakke med lokale aktivister både om menneskerettighetene i territoriet og om involveringen til Farsund-rederiet, men det er de altså nektet å gjøre.

De siste tre dagene er 28 andre nordmenn enten kastet ut av det okkuperte territoriet eller nektet innreise. De ulike gruppene har fått forskjellige unnskyldninger for at de ike får reise til Vest-Sahara. En gruppe fikk vite det var på grunn av været, mens en annen gruppe hadde snakket med feil folk på bussen de satt i.

Gruppen med sørlandspolitikere består av:
 • Theodor Barndon Helland, FrP
 • Lyder Johan Ovesen, fylkessekretær, AUF Vest-Agder
 • Marte Næss Thomassen, AUF
 • Elisabeth Garlie Udjus, MDG
 • Martin Strand-Münter •     

  Topp
  NO  NO EN ES FR

  Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
  Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
  Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
  Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -