Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Ban Ki-Moon ber om full retur av FN-styrke i Vest-Sahara
ban_ki_moon_510.jpg

For en måned siden utviste Marokko deler av FN-operasjonen fra okkuperte Vest-Sahara. I sin rapport til Sikkerhetsrådet i går sier FNs generalsekretær at det vil sette en farlig presendens om styrken ikke får returnere.
Publisert: 19.04 - 2016 19:37Printerversjon    
I går avleverte Ban Ki-Moon sin årlige rapport o Vest-Sahara, to uker på overtid. Rapporten ytrer bekymring over at Marokko kunne utvise deler av FN-operasjonen i Vest-Sahara.

"I call on the Security Council to restore and support the mandated role of MINURSO, uphold peacekeeping standards and the impartiality of the United Nations, and, most importantly, avoid setting a precedent for United Nations peacekeeping operations around the world."

Marokko utviste en del av FNs personell fra "kongedømmet". Selv om FN ikke anerkjenner Marokkos suverenitet over Vest-Sahara, trakk de ut personellet som hadde blitt utvist.

Frankrike - Marokkos nære allierte - har for vane å blokkere det meste av konstruktive forslag i Sikkerhetsrådet. Frankrike forhindret blant annet å gi Ban Ki-Moon ryggdekning da Marokko startet kampanje mot generalsekretæren i mars. Ban Ki-Moon sier det kan bli ny krig om styrken kollapser. Frankrike og de andre statene i Sikkerhetsrådet skal bestemme seg for hva de gjør med operasjonen før utgangen av april.

Rapporten ytrer også bekymring over at Marokko kan ha brutt våpenhvilen da de skjøt og drepte en saharawi på den andre siden av muren som de har bygget.

Følg FNs behandling av Vest-Sahara-konflikten i vår blogg.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -