Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
I dag besøker Ban Ki-Moon de saharawiske flyktningleirene
moon_abdelaziz_510.jpg

For første gang skal FNs Generalsekretær besøke de saharawiske flyktningleirene i Algerie.
Publisert: 05.03 - 2016 11:20Printerversjon    
Foto ovenfor: generalsekretærene i FN og i Vest-Saharas frigjøringsbevegelse Polisario.  

Besøket kommer på et kritisk tidspunkt i FNs arbeid for avkoloniseringen av Vest-Sahara.

Marokko har de siste tre årene nektet å delta i direkte forhandlinger. Denne uken har marokansk militære også drept en sivil saharawi i den demilitariserte buffersonen langs muren som Marokko bygget gjennom det okkuperte territoriet.

Ban Ki-Moon var ikke velkommen av den marokkanske kongen til å besøke okkuperte Vest-Sahara eller Marokko. Det er uvanlig at FNs generalsekretær med det ikke får møte en FN-operasjon han selv er sjef for.

FNs arbeid for å få partene til å samtale nærmer seg et punkt som grenser til det komiske.

I frustrasjon over Marokkos mangel på samarbeidsvilje, annonserte spesialutsending Christopher Ross i april 2014 i sin rapport til Sikkerhetsrådet at “If […] no progress occurs before April 2015, the time will have come to engage the members of the Council in a comprehensive review of the framework that it provided for the negotiating process in April 2007."

Men forhindringene har bare gått feil vei siden.

I 2014-2015 nektet de både FNs spesialrepresentant Kim Bolduc å starte opp i Vest-Sahara, og Spesialutsending Ross ble også nektet innreise på høsten 2014.

Året fram til våren 2015 ble derfor ansett som et tapt år.

Men det fortsatte ikke med det. Høsten 2015 forhindret Marokko på ny FNs spesialutsending adgang til Vest-Sahara, og uttrykte tydelig at de ikke var interessert i å forhandle, noe Polisario uttrykte at på sin side ønsket.

Fra høsten 2015 ble det så snakk om at Ban Ki-Moon skulle besøke regionen for å sparke nytt liv i samtalene. Marokko trenerte besøket, og insisterte til slutt på at måtte komme i juli 2016, etter at FNs Sikkerhetsråd hadde hatt sin årlige Vest-Sahara-diskusjon i slutten av april.

I april i år skal Moon rapportere til Sikkerhetsrådet for siste gang om Vest-Sahara-saken. Han går av som FN-sjef ved nyttår. Så blir det å se om Ban Ki-Moon vil ytre kritikk mot Marokkos sabotasje og igangsette en evaluering av Sikkerhetsrådets beslutning fra 2007 om å starte forhandlinger.

Selv om fredsforhandligene vil være hovedtema for besøket, er det ventet at også den humanitære situasjonen vil diskuteres, i tillegg til menneskerettigheter. Polisario arbeider for at FN-operasjonen som er i flyktningleirene og i de okkuperte områdene skal få rapportere på menneskerettighetsovergrep. Dette nekter Marokko og dets allierte Frankrike å godta.

Human Rights Watch ba i en uttalelse i går om at skjebnen til tre yngre saharawiske kvinner i flyktningleirene også skal tas opp med Polisario. De tre kvinnene, som alle er myndige, ønsker å reise til Spania, men nektes av sine respektive familier. HRW ber Ban Ki-Moon om å ta opp med Polisario hvordan man kan få en løsning på disse sakene.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -