Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Fire nye nordmenn deporteres nå fra Vest-Sahara
gronnungdom_510.jpg

I morges ble ni nordmenn utvist fra Vest-Sahara. Klokken halv fire norsk tid møtte to ungdomspolitikere fra Grønn Ungdom og to hobbyfotografer fra en skole i Lofoten samme skjebne.
Publisert: 17.01 - 2016 15:53Printerversjon    
Margit Fausko (22) fra Hemsedal og Martin Ellingsen (20) fra Raufoss ble klokken 1400 i dag stoppet av marokkansk politi i en politikontroll, og deportert fra okkuperte Vest-Sahara.

De to skulle møte en saharawisk journalist i de okkuperte områdene av Vest-Sahara. Journalisten de skulle møte satt nylig i fengsel i et halvår for sine aktiviteter. Planen var at de skulle lære mer blant annet om fiskeriforvaltningen i okkuperte Vest-Sahara.

"Vi satt der vel i politibua i litt over en times tid. Etter en stund kom to andre nordmenn inn til oss. Etter halvannen time ga de oss en klar beskjed om at vi ikke var her for å drive turisme, og de sa vi skulle tilbake til Agadir", sier Ellingsen på telefon til Støttekomiteen.

Kort tid tidligere hadde to andre nordmenn som gikk på stranden for å ta bilder utenfor hovedstaden blitt plukket opp av politiet.

De to er Mali Røsseth og polske Dagmara Wojtanowicz, som begge er hobbyfotografer, elever på en fotoskole i Vesterålen.

"Stranden er no-go, tydeligvis" sier Mali Røsseth.

"Vi ba spesifikt om en klar forklaring på deportasjonen men de nektet å gi oss", sier Ellingsen til Støttekomiteen.

Ellingsen og Fausko sitter i fylkesstyrene i henholdsvis Oppland Grønn Ungdom og Sør-Trøndelag Grønn Ungdom. Wojtanowicz har bodd i Norge de siste 2,5 årene.

Dette er fjerde og femte norske gruppe som i dag har blitt pågrepet av marokkansk politi på vei inn i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun. Tidligere i dag ble 9 norske studenter deportert.

Landsmøtet til Grønn Ungdom vedtok i fjor en svært sterk posisjon på konflikten. Særlig ytret Grønn Ungdom kritikk over at EU deltar i folkerettsstridige fiskeriaktivitieter i de okkuperte områdene i samarbeid med Marokko.

Nedenfor: Mali Røsseth (tv) og Dagmara Wojtanowicz. Klikk på bildet for høytoppløselig versjon.
malirosseth_350.jpg    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -