Ni nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
Klokken tolv norsk tid ble ni norske og en nederlandsk student plukket ut av bussene de satt på og deportert fra okkuperte Vest-Sahara av marokkansk politi.
Publisert 17. januar 2016


Ovenfor: Studentene Ingrid Rabbe Larsen og Kristin Larsen, hentet ut av bussen i checkpointen før El Aaiun.

De ti ble først stoppet i en marokkansk checkpoint på vei til Vest-Saharas hovedstad El Aaiun klokka ti norsk tid. De ti personene ankom i tre ulike busser.

"Vi ble bedt om å komme ut av bussen og ta med all bagasjen vår", sier UiS-student Inger Rabbe Larsen på telefon fra checkpointen.

De siste to timene har de sittet i tre ulike rom i checkpointen. Bildet til høyre er tatt av saharawiske aktivister kl. 1115 i dag, mens nordmennene fortsatt satt på innsiden av politikontrollen.

checkpoint_17.01.2016_299.jpg"Til slutt ga politiet oss tre grunner til at vi ikke var velkommen til El Aaiun. Én var at vi kan gå oss vill i byen, en annen var at det var hyggeligere for oss å være i Agadir, og en tredje var at vi ikke fikk lov til å komme inn fordi de ikke tillot politiske besøk", sier Inga Riseth, nestleder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) på telefon.

Nå befinner de ti studentene seg i to taxier som politiet har hyret inn, på vei nordover mot Marokko. Alle ti er studenter i Norge, en av de ti er nederlandsk statsborger på NMBU.

Gruppen til SAIH skulle besøke arbeidsløse ferdigutdannete studenter som de siste ukene har protestert mot arbeidsløsheten i byen. Foruten gruppen fra SAIH (se nedenfor), var det en håndfull andre studenter som oså skulle til byen samme dag.

Ingrid Rabbe Larsen er student i sosialt arbeid ved Universitetet i Stavanger og ble kjent med Vest-Sahara-konflikten gjennom sitt verv i ledelsen i Fellesorganisasjonens studentorganisasjon FO-studentene. Larsen skulle besøke et senter for handicappede saharawier i de okkuperte områdene, sammen med sin søster Kristin Larsen, student i psykologi ved NTNU.

De reiste alle med motiv for å sette søkelys på det saharawiske folks rett til en folkeavstemning der de skal kunne bestemme sitt lands framtid.

Vest-Sahara regnes av FN som den siste gjenværende kolonien i Afrika. FN har en operasjon i territoriet som ble sendt dit for å gjennomføre en folkeavstemning. Den ennå ikke blitt avholdt.

saih2016_400.jpg
Gruppen fra Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH):
Inga Marie Nymo Riseth, Aslak Bjørge Hermstad, Martine Jahre, Julie Kristine Wood, Heidi Kristiansen og Kerime Sarai van Opijnen. Sistnevnte er nederlandsk statsborger.




f3c0willochnjaastad_350.jpg
Også to søstre Thea og Amalie Willoch Njaastad ble deportert i dag.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024