Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     









Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006




Vest-Sahara-versting tok over norsk gjødselbedrift
fosboucraa_510.jpg

Det russiske selskapet EuroChem har kjøpt seg inn i den norske gjødselbedriften Agrinos. EuroChem er verdens nest største innkjøper av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara.
Publisert: 22.12 - 2015 17:34Printerversjon    
Det norske selskapet Agrinos har blitt kjøpt opp av russiske EuroChem. Det kommer fram i en felles pressemelding fra de to selskapene 16. desember.

EuroChem er en gammel kjenning av Støttekomiteen for Vest-Sahara. Selskapet er majoritetseier i det litauiske gjødselselskapet Lifosa, som er den nest største importøren av fosfat fra det Marokko-okkuperte territoriet. Selv om oppkjøpet av Agrinos ikke medfører at fosfat fra Vest-Sahara nå vil ankomme Norge, er det likevel første gang at EuroChem får synlighet i norske medier. Saken er blant annet omtalt i Finansavisen og Dagbladet.

Støttekomiteen følger havnetrafikken i de okkuperte områdene daglig, og skriver hvert år rapporter om hvor i verden fosfatet ender opp. Dette gjør vi i samarbeid med vår internasjonale plattform Western Sahara Resource Watch. Her er fjorårets rapport om 2014-trafikken.

Lifosa er den eneste importøren av slikt fosfat i Europa. I fjor kjøpte de inn 18% av fosfatet som ble eksportert ut fra Vest-Sahara. I 2011 ble Lifosa kastet ut av FN-intiativet for samfunnsansvar, Global Compact. Støttekomiteen delfinansierte en filmfestival i Litauen tidligere i høst for å skape blest om engasjementet. Se mediedekning av Lifosas engasjement blant annet her.

Eksporten til Litauen fikk dekning i NRK da et norsk rederi transporterte fosfat fra Vest-Sahara til Lifosa i 2007. Rederiet lovet å aldri gjøre slike transporter igjen.

Støttekomiteen og WSRW har vært i kontakt med EuroChem/Lifosa i flere år, og utvekslet en 12-15 brev. Selskapet driver handelen uten å høre med eieren av fosfatet - det saharawiske folk. Her er foreløpig siste brev vi sendte selskapet - uten å få svar.

Dette fosfatet fra Vest-Sahara brukes ikke i norsk gjødselindustri. Yara driver ikke slik import, nettopp av hensyn til folkerett og for ikke å støtte opp under konflikten. Import av fosfat fra Vest-Sahara har vært eksklusjonsgrunn fra Oljefondet flere ganger. Først ble PotashCorp og FMC Corp ekskludert i 2010, og deretter ble Innophos Holdings anmodet ekskludert senere.



    

Topp




NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:




Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -