Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Her er vår rapport som felte EU i EU-domstolen
conflict_tomato_510.jpg

10. desember avsa EU-domstolen dommen som stanset EUs handelsavtale med Marokko. Her er vår rapport som lå til grunn.
Publisert: 22.12 - 2015 17:45Printerversjon    
Støttekomiteen for Vest-Sahara benytter flere forskjellige metoder for å avdekke internasjonalt næringsliv i Vest-Sahara. I 2010 oppdaget vi ny infrastruktur ved byen Dakhla som vi ikke umiddelbart kjente igjen. Det som først virket å være svømmebassenger var i realiteten drivhus og plantasjer.

Researchen varte i to år og ledet fram til nøyaktig plassering av alle jordbruksområder i Vest-Sahara, alle plantasjenes eierskap, og handelsrutene fra Vest-Sahara til det europeiske markedet.

I 2012 skrev Støttekomiteen og Western Sahara Resource Watch rapportene 'Conflict Tomatoes' og 'Label and Liability', som dokumenterer eksporten av jordbruksprodukter fra de okkuperte områdene til Europa. Rapporten ble lansert på et tidspunkt da handelsprotokollen skulle vedtas i Europaparlamentet.

Bli medlem av Støttekomiteen
tn_finnenfeil_510.jpg
Setter du pris på jobben vi gjør for Vest-Saharas folk? Bli medlem av Støttekomiteen!
Les mer
Gjennom den politisk mobilisering i Brussel, og research av forholdene på bakken i Vest-Sahara, satte vi saken på dagsorden i EU-institusjonene og mediene. Polisario fulgte opp med å gå til sak mot EU. Det er den rettsprosessen de vant, på den internasjonale menneskerettighetsdagen 10. desember 2015.

Domstolen dømte EU-Marokko-avtalen nord og ned, og sa at EU ikke hadde sørget for å ta de riktige skrittene for at den skulle være lovlig. Dommen refererte direkte til rapporten vi skrev (§243):

“Front Polisario framla også en detaljert rapport som inneholder påstander om at jordbruksindustrien i Vest-Sahara skal være kontrollert av utenlandske - og ikke innfødte - personer og selskaper, at den er utelukkende eksportorientert, og at den er basert på bruk av vann fra ikke-fornybare underjordiske reservoarer. De henviste til en rapport publisert av en sivilsamfunnsorganisasjon som skal ha bekreftet disse påstandene".

EU har siden anket dommen, og dermed er suspensjonen av avtalen inntil videre satt på vent.

  Label and Liability by Western Sahara Resource Watch
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -