Oljefondgigant gir opp i okkuperte Vest-Sahara
Article image
Det franske oljeselskapet Total meldte i går at de trekker seg ut av okkuperte Vest-Sahara. Antall Oljefondmilliarder i Vest-Sahara er med det redusert til en tredel.
Publisert 22. desember 2015


"Total har informert marokkanske myndigheter om at vi ikke kommer til å be om en fornyelse av vår leteavtale", uttalte en kilde i Total til AFP i går.

Total er en av det norske Oljefondets aller største enkeltinvesteringer - og har samtidig vært engasjert i noe som fondet har satt ned etikkfoten for av hensyn til de etiske retningslinjene.

oljefondet_2005_350.jpgFinansdepartementet har tidligere uttalt slik oljeleting i Vest-Sahara utgjør et svært alvorlig brudd på grunnleggende etiske normer. Uttalelsen fra Finansdepartementet til høyre gjaldt selskapet Kerr-McGee som fikk lisens i territoriet samtidig med Total i 2001. Finansdepartementet svartelistet Kerr-McGee i 2005 - men ikke Total som da hadde tatt en pause i letingen. Fra 2011 var Total tilbake i Vest-Sahara. Fram til i dag.

Selv om Total framhever mangel på funn i de seismiske dataene de hadde samlet inn, anslår Støttekomiteen at også to andre motiver kan ligge bak. Det ene er de svært lave oljeprisene. Det andre er omdømmerisikoen og rettslige skritt.

AFP noterte at Total's beslutning kom mindre enn to uker etter at Europadomstolen kansellerte en EU-Marokko handelsavtale ettersom den ikke hadde ekskludert Vest-Sahara. Vest-Sahara har siden 1975 vært okkupert av Marokko, og ingen stater i verden anerkjenner Marokkos krav på territoriet. Vest-Sahara regnes av FN som det siste uløste kolonispørsmålet i Verden.

12 desember skrev Africa Intelligence at det marokkanske statseide oljeselskapet ONHYM fortsatt ventet på avklaring fra Total om en eventuell fornyelse.

"Totals beslutning er en god anledning for norske investorer å revurdere investeringer de måtte ha igjen i selskaper som leter etter olje i territoriet", sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomitieen for Vest-Sahara.

Bli medlem av Støttekomiteen
tn_finnenfeil_510.jpg
Setter du pris på jobben vi gjør for Vest-Saharas folk? Bli medlem av Støttekomiteen!
Les mer
"Særlig bør norske investorer vurdere investeringene i lys av de dommen som Europadomstolen gjorde, som finner at Marokko bryter det samme FN-charteret som oljeselskapene lener seg på for å forsvare sine operasjoner", sier Hagen.

Støttekomiteen har arbeidet med spørsmålet om Total siden de først lot seg engasjere i Vest-Sahara i 2001. Siden den gang har de hatt et dusin avtaler i territoriet. Siden 2011 har selskapets lisens i territoriet blitt fornyet hver tolvte måned. Støttekomiteen har dermed de siste ukene arbeidet med å få avklaring på om selskapet skulle forlenge avtalen eller ikke i desember 2015.

I 2004-2005 tok det Finansdepartementet 190 dager å ekskludere Kerr-McGee. Fra Total ble klaget inn av Støttekomiteen i 2012 til idag tok det 1117 dager å unnlate å gjøre en eksklusjon av Total, til tross for at Total har vært tyngre involvert i de okkuperte områdene enn det Kerr-McGee var den gangen.

Enkelte investorer internasjonalt har ekskludert Total på grunn av de folkerettslige aspektene ved letingen, med samme begrunnelse som Oljefondet brukte på Kerr-McGee i 2005. Dette gjelder blant annet norske KLP.

De gjenværende Oljefond-investeringene per 31.12.2014 er:
  • Glencore (8,6 milliarder). Ekskludert av KLP pga Vest-Sahara-letingen i desember 2015.
  • San Leon Energy (1,5 millioner). Se spektakulære dronebilder av tusenvis av flyktninger fra Vest-Sahara demonstrere mot San Leon i høst. San Leon gjennomførte den første onshoreboringen i Vest-Saharas historie høsten 2015.
  • Kosmos Energy (119,6 millioner kroner) gjennomførte den første offshoreboringen i Vest-Saharas historie fra desember 2014 til februar 2015. Alouat ble kuttet med barberblad, og 18 år gamle Elfayya som ble banket opp av marokkask politi, da de demonstrerte mot Kosmos.
  • Cairn Energy (341 millioner) samarbeider med operatøren Kosmos på offshorearbeidet.

    Oljefondets investering i Total er på 17,9 milliarder kroner. Den totale Oljefondinvesteringen i selskaper med operasjoner i Vest-Sahara er dermed redusert fra 27 til 9 milliarder kroner, om man bruker tallene fra siste årsrapport.

    I 2013 skrev Støttekomiteen rapporten "Totally Wrong", utgitt av vår internasjonale plattform Western Sahara Resource Watch. Rapporten, som kan leses nedenfor, ble finansiert av LO-forbundene Fellesorganisasjonen, Fagforbundet og Industri Energi. Rapporten gjør rede for de etiske og folkerettslige aspektene ved Totals oljeleting.

    Totally Wrong: Total SA in occupied Western Sahara


  • Nyheter

    Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

    Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

    04. februar 2024

    Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

    I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

    10. januar 2024

    Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

    “Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

    08. januar 2024

    Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

    Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

    19. desember 2023