Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Brende krever bevegelsesfrihet for FNs spesialutsending i Vest-Sahara
minurso_perret_a_520.jpg

Utenriksminister Børge Brende vil at FNs spesialutsending må få reise uhindret til Vest-Sahara. For få uker siden stanset marokkanske myndigheter FN-toppen i å gjøre nettopp dette.
Publisert: 16.12 - 2015 19:09Printerversjon    
Foto (UN Photo/Martine Perret): MINURSO-personell i Vest-Sahara.

"Som ledd i å finne en politisk løsning er det svært viktig at spesialutsending Christopher Ross får utøve sitt mandat uhindret", uttalte Børge Brende til Stortinget i dag.

Uttalelsen kom i et svar til Stortingsrepresentant Rannveig Kvifte Andresen (SV).

"Vi er i dialog med Ross om utfordringene han har med å få tilgang til alle områdene mandatet hans gir rom for. Som ledd i spesialutsendingens arbeid inngår selvsagt besøk til alle deler av Vest-Sahara, også de Marokko-kontrollerte", uttalte Brende.

Ross skulle egentlig reise til de okkuperte områdene i november. Dette ble han forhindret i å gjøre av marokkanske myndigheter.

8. desember ba Ross derfor Sikkerhetsrådet om tydelig støtte for at han skal kunne utføre sitt mandat og få bevegelsesfrihet i territoriet.

Vest-Sahara er et territorium som behandles av FNs Generalforsamling som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. Territoriet ble okkupert av nabolandene Mauritania og Marokko i 1975, til fordømmelse av FN.

Den internasjonale domstolen i Haag avviste de to nabolandenes krav på territoriet. Mer enn 100 FN-resolusjoner slår fast at saharawiene har rett til selvbestemmelse.

Ingen stater i verden anerkjenner Marokkos grunnløse suverenitetskrav på territoriet. Et tjuetalls saharawier ble skadet da politiet slo ned på en demonstrasjon nå i helgen.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -