Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
FO-studentene ber om dato for folkeavstemningen i Vest-Sahara
"Norge må være en pådriver for at FNs Sikkerhetsråd returnerer til den opprinnelige planen: å gjennomføre en folkeavstemning i Vest-Sahara", uttaler FO-studentenes årsmøte 15. noveber 2015.
Publisert: 30.11 - 2015 13:43Printerversjon    
Uttalelsen nedenfor ble vedtatt av FO-Studentenes årsmøte 15.november 2015:

Sett dato for folkeavstemningen i Vest-Sahara

November 2015 er det 40 år siden Vest-Sahara ble okkupert av nabolandet Marokko. Den internasjonale domstolen i Haag har avvist Marokkos krav på territoriet og mer enn 100 FN-resolusjoner krever selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara. Likevel vedvarer den marokkanske okkupasjonen av det som FN behandler som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.

Halve befolkningen er forvist til et hardt liv i flyktningleirer i Algerie, hvor de humanitære forholdene er svært vanskelige. I de okkuperte områdene utsettes saharawier for alvorlige overgrep dersom de taler for sin rett til selvbestemmelse. Organisasjoner, partier, fagforeninger og demonstrasjoner som krever selvbestemmelse er forbudt.

Militære domstoler i Marokko har idømt saharawiske menneskerettighetsaktivister livstidsdommer. Samtidig har Marokko effektivt satt en stopper for FNs forsøk på å gjennomføre en folkeavstemning i territoriet. Nå i november nektet Marokko FNs spesialutsending for Vest-Sahara å besøke Vest-Sahara. Forhandlingene mellom partene har ikke fungert.

Det er på tide at Regjeringen trapper opp sin innsats til støtte for folkerett og grunnleggende rettigheter i Vest-Sahara. Norge må være en pådriver for at FNs Sikkerhetsråd returnerer til den opprinnelige planen: å gjennomføre en folkeavstemning i Vest-Sahara.

FO-Studentene ber Regjeringen om å:

-følge eksempelet fra afrikanske stater, og be om at det settes en endelig dato for folkeavstemningen i Vest-Sahara.
-uttrykke tydelig kritikk av Marokkos sabotasje av fredsforhandlingene.
-benytte samme folkerettslige terminologi i Vest-Sahara-saken, og samme praksis for Oljefond-eksklusjoner, som man hadde under Bondevik II-regjeringen. At man støtter en politisk løsning forhindrer ikke at man benytter en folkerettslig terminologi på Marokkos nærvær i området, slik man alltid har gjort.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -