Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Et lite skritt mot organisasjonsfrihet i Vest-Sahara
el_aaiun_510.jpg

Den saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen ASVDH har endelig fått registrere seg som organisasjon, men ble nektet å gjennomføre sin første aktivitet.
Publisert: 31.08 - 2015 07:53Printerversjon    
Den endelige bekreftelsen på dette kom 24. august. Det er ti år siden ASVDH (Den saharawiske foreningen for ofre for grove menneskerettighetsbrudd begått av den marokkanske stat) ble grunnlagt og søkte om å bli registrert, og ni år siden en rettssak avgjorde at marokkanske myndigheters forsøk på å blokkere organisasjonens registrering var ulovlig.

Norge stilte spørsmål til Marokko om organisasjonsfrihet for saharawiske organisasjoner i FNs menneskerettighetsråd i 2012. Da var svaret fra marokkanske myndigheter et tvert nei. Nå kan det imidlertid virke som tonen har forandret seg.

Det gjenstår imidlertid å se om marokkanske myndigheter vil slutte å legge praktiske hindringer i veien for arbeidet til ASVDH og andre saharawiske grupper i de okkuperte områdene, og om de fremdeles vil slå like hardt ned på demonstrasjoner som før.

Bli medlem av Støttekomiteen
tn_refugee_camps_510.jpg
Setter du pris på jobben vi gjør for Vest-Saharas folk? Bli medlem av Støttekomiteen!
Les mer
Den første aktiviteten ASVDH skulle gjennomføre i sommer etter at de ble registrert, ble stoppet av politiet. To spanske besøkende som skulle gjennomføre et treningsopplegg for ASVDH ble huket inn av marokkansk politi de ankom Vest-Sahara 31. juli, erklært 'persona non grata' og utvist.

Andre organisasjoner fra Vest-Sahara, som CODESA eller Sahrawi League for the Defense of Human Rights and Protection of Natural Resources (sistnevntes generalsekretær er idømt livstid av en marokkansk domstol), er ennå ikke registrert.

Marokkanske myndigheter har ikke kommet med noen forklaring på hvorfor enkelte organisasjoner nå får registrere seg - eller ikke -, men Human Rights Watch skriver at press fra menneskerettighetsorganisasjoner og allierte land kan være årsaken til åpningen.

ASVDH ble etablert 7. mai 2005. Organisasjonen bekreftet nyheten om registreringen i en pressemelding 27. august 2015.

Les intervju med nestlederen i ASVDH, Ghalia Djimi, under hennes besøk i Norge i 2013.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -