Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Nordmenn kastet ut fra by i okkuperte Vest-Sahara
martine_thea_510.jpg

Før helgen kastet marokkansk politi to norske studenter ut av byen Dakhla i okkuperte Vest-Sahara. De skulle grave i Hordaland-fiskeri og marokkansk oljeindustri.
Publisert: 01.04 - 2015 12:21Printerversjon    
Foto ovenfor Martine Jahre (t.v.), Thea Willoch Njaastad (t.h.). Klikk på fotoet for høytoppløselig versjon. Bildet kan brukes fritt.

28. mars kl. 0430 ankom de to norske studentene Thea Willoch Njaastad og Martine Jahre med buss til byen Dakhla, helt sør i Vest-Sahara. I siste checkpoint før de kom inn i byen, ble de stoppet av en stor mengde politfolk.

"De tok oss ut av bussen og sa at de fra øverste hold hadde fått ordre om å ikke slippe oss inn i byen", sier Jahre på telefon fra de okkuperte områdene.

Deretter ble de satt i en eskorte nordover til Vest-Saharas hovedstad, El Aaiun, fulgt av fire politibiler.

Der kom de to fram rundt lunsjtid 28. mars. På siste checkpoint inn i El Aaiun ble de intervjuet og filmet av ni politimenn, som ga dem streng ordre om ikke å overnatte hjemme hos saharawier i El Aaiun, men at de kun fikk lov til å bo på hotell. De fikk også vite at de ikke fikk møte noen under oppholdet.

De to studentene er begge aktive i studentorganisasjonen SAIH. Njaastad, som er nestleder i SAIH Bergen, hadde skulle spesielt sjekke utgåtte fiskebåter fra Hordaland som benyttes av marokkansk næringsliv i de okkuperte områdene. En stor andel av den private flåten består av gamle norske fartøy som selges via én og samme kanal i Sverige. Flertallet av disse skipene er fra Hordaland.

Gruppen skulle også intervjue saharawier i Dakhla om ha de mener om at Komos Energy og Total driver utforskning av oljeressursene i Vest-Sahara i strid med folkeretten.

Dette ville altså ikke marokkanske myndigheter ha noe av.

I forrige uke ble to svenske delegasjoner blitt nektet innreise til Vest-Sahara, inkludert en svensk EU-parlamentariker.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -