Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Stortingspolitikere startet vennegruppe for Vest-Sahara
stortinget_510.jpg

En egen tverrpolitisk vennegruppe for Vest-Sahara ble i dag opprettet på Stortinget. Gruppens mål er å bidra til å forsvare retten til selvbestemmelse for Vest-Saharas folk.
Publisert: 18.12 - 2014 15:56Printerversjon    
Foto: stortinget.no

«Verdensfreden er avhengig av at folkeretten og internasjonale kjøreregler følges. Det gjelder også i Vest-Sahara. Folket i Vest-Sahara har rett til selvbestemmelse, og den retten er det vår alles plikt å bistå i å fremme. Tiden er forbi for stater å ta seg til rette utenfor sine egne internasjonalt anerkjente grenser», sier Trine Skei Grande (V).

Den nye gruppen består foreløpig av et titalll personer fra 5 partier (Ap, H, KrF , V og Sv). Gruppen koordineres av Trine Skei Grande (V) og Åsmund Aukrust (Ap) i fellesskap.

«Det er opp til det saharawiske folk å få avgjøre territoriets status. I vårt eget jubileumsår for den norske grunnloven er det viktig å minnes den støtten som vi har blitt vist når vår suverenitet og våre rettigheter er blitt satt under press. Den internasjonale solidariteten som vi har fått opp gjennom historien er det vår tur å gi videre til Vest-Saharas folk», sier Åsmund Aukrust (Ap).

Vest-Sahara behandles av FN som et såkalt ikke-selvstyrt område, som er den tekniske betegnelsen av en koloni. En del av dette territoriet er okkupert av nabostaten Marokko. Ingen stater i verden anerkjenner Marokkos krav på territoriet.

FNs Sikkerhetsråd forutsetter en politisk løsning på konflikten som respekterer saharawienes rett til selvbestemmelse.  Mer enn 100 FN-resolusjoner har understreket denne retten. Det er full tverrpolitisk enighet om dette i Norge.

Marokko begynner denne uken oljeboring i Vest-Sahara for første gang noensinne. Samtidig driver det norske seismikkselskapet SeaBird undersøkelser på blokken ved siden av. Disse engasjementene er i strid med folkeretten og havretten.

Den nye vennegruppen har satt seg to hovedmål med arbeidet: å legge press for en uavhengig og permanent overvåkning av menneskerettighetene i territoriet, samt å forsvare saharawienes rett til selvbestemmelse gjennom en FN-ledet folkeavstemning.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -