Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
"Forstår ikke hvordan de orker", sier Bergensgruppe i Vest-Sahara
bergensgruppe_tortur_510.jpg

"Vi møtte en ung gutt på 24 år. Han ble støttet inn i stuen og lagt på et teppe. Han hadde fortsatt store smerter etter den brutale politivolden han var blitt utsatt for" - sier Rasmus Laupsa Rasmussen, politisk nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen på telefon fra okkuperte Vest-Sahara.
Publisert: 20.12 - 2014 10:47Printerversjon    
Klikk på bildet for høytoppløselig versjon. Bildet brukes fritt.

En delegasjon bestående av de tre bergenserne Natalie Milde, Rasmus Rasmussen og Kari Bernardini har de siste to dagene oppholdt seg i okkuperte Vest-Sahara.

I går kveld møtte delegasjonen en rekke saharawiske menneskerettighetsaktivister - blant annet tidligere raftoprisvinner Sidi Mohamed Daddach. De fikk høre historiene fra saharawier som har sittet fengslet uten dom i over ti år. De fikk høre om brutale overgrep, forsvinninger og den ikke-voldelige kampen aktivistene fører for sin kamp for selvbestemmelse. En av historiene gjorde ekstra stort inntrykk på gruppen: historien om Ahmed Rukaibi (se video til høyre).

"Han sa at han hadde deltatt i en fredelig demonstrasjon den 15. desember. Der hadde han blitt plukket opp av marrokansk politi som første banket han opp, så voldtok de han med batonger for til slutt å etterlate ham i utkanten av byen", sier Rasmussen.

"Å se et så stort mot i en ung gutt som er utsatt for noe sånt gjør et enormt inntrykk. Han var i store smerter og hadde det forferdelig, men var og klar på at han ville fortsette kampen for et fritt Vest-Sahara. Jeg forstår ikke hvordan de orker" sier Natalie Milde fra internasjonalt utvalg i Hordaland Arbeiderparti.

Et annet tema gruppen diskuterte med menneskerettighetsaktivistene var situasjonen for saharawiske kvinner i de okkuperte områdene.

"De kvinnene vi møtte hadde levd store deler av sitt liv i fengsel. Der ble de daglig utsatt for tortur og overgrep. Livet som møtte dem på utsiden av fengselet er nært umulig. De får jobbe, men myndighetene stopper lønnen deres. De har ingenting" sier Kari Bernardini fra LO i Bergen og omland.

Marokko rykket inn i Vest-Sahara i 1975, til FNs fordømmelse. Den internasjonale domstolen i Haag fant Marokkos krav på området grunnløse. Ingen stater i verden anerkjenner Marokos krav på området. Vest-Sahara behandles i FN som et uløst kolonispørsmål.

bergengruppe_510.jpg    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -