Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Første oljeplattform noensinne ankom okkuperte Vest-Sahara i natt
795batwood_achiever_14.12.2014_510.jpg

Oljeplatformen 'Atwood Achiever' ankom sent i går kveld saharawisk farvann. ”Kosmos Energy skal gjennomføre den første drillingen i Vest-Sahara noensinne. Det er vanskelig å forestille seg en mer brutal uetisk oljeboring, hvor som helst i verden” sier WSRW.
Publisert: 14.12 - 2014 13:50Printerversjon    
Tretten år etter at Marokko inngikk den første oljelisens i okkuperte Vest-Sahara, skal den første boringen nå gjennomføres. Sent 13. desember 2014 ankom oljeplatformen 'Atwood Achiever' saharawisk farvann.

Folkeretten er krystallklar: Så lenge Vest-Sahars folk ikke ønsker at det skal skje oljeleting, vil den være ulovlig. Likevel har Marokko fortsatt med oljeleting uten å søke samtykke fra folket i Vest-Sahara.

”Dette er en trist dag for alle som tror på viktigheten av folkeretten. Vi oppfordrer alle regjeringer og FNs sikkerhetsråd til å reagere. Marokko må respektere de prinsippene som er beskrevet i den juridiske betenkning fra FNs rettsjef på vegne av sikkerhetsrådet.” sier Erik Hagen, styreleder i Western Sahara Resource Watch.

”Partene i konflikten bør ikke provosere hverandre på en måte som undergraver fredsarbeidet. Dette er hva Marokko gjør nå. Kosmos Energys boreoperasjonen vil forlenge lidelsene til saharawiene, eieren av oljen ", uttalte Hagen.

Kosmos Energy har tidligere sagt at de vil kunngjøre et mulig olje funn før april 2015. Det vil isåfall være rett før FNs sikkerhetsråd møtes for å diskutere Vest-Sahara saken på nytt.

Den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara er i strid med folkeretten. Ingen stat i verden anerkjenner marokkansk krav på territoritet. Det er påstander som har blitt avvist av Den internasjonale domstolen i Haag.

Hvis Marokko finner olje, vil inntektene generert fra territoriet overstige verdien av ressursplyndring som har funnet sted i Vest-Sahara mangfoldige ganger. Marokko har i løpet av 40 år med okkupasjon plyndret landet og Marokko har ikke tilltat å la godene komme til fordel for folket i terrioriet.

For en uke siden ble det klart at det norske seismikkselskapet SeaBird gjør kartlegging av havbunnen litt lenger nord for det stedet der boringen snart skal skje.

Les mer om boringen i WSRW-rapporten Platform for Conflict.

atwood-01-2709_400.jpg    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -