Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Raftostiftelsen kastes nå ut av okkuperte Vest-Sahara
fiskum_dahle_510.jpg

En delegasjon fra Raftostiftelsen eskorteres nå av marokkansk politi ut av hovedstaden av Vest-Sahara. Gruppen kom inn i det okkuperte området i går, og disktuerte de kontroversielle aktivitetene til norske seismikkselskapet SeaBird med lokale mennskerettighetsaktvister.
Publisert: 10.12 - 2014 10:27Printerversjon    
Klikk på bildet ovenfor for å få høytoppløselig versjon. Bildet kan brukes fritt.

En delegasjon fra den Raftostiftelsen skulle følge opp tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohamed Daddach under sitt besøk til Vest-Sahara.

Delegasjonen, bestående av Kristina Vågen Fiskum og Bjørnar Østerhus Dahle sitter nå, 9. desember kl. 10.00, i bil på vei ut av de okkuperte områdene.

"Vi ble vekket av sivilkledd marokkansk politi kl. 0850 norsk tid. De nektet å identifisere seg", forklarer de på telefon til Støttekomiteen for Vest-Sahara. Fra klokka 0930 har de sittet i bilen på vei nordover, ut av det okkuperte territoriet.

De forklarer at politiet konfiskerte passene deres, og at passene ble levert tilbake til dem i en grensestasjon på vei ut av byen.

"Vi protesterte, men ble møtt med hoderisting og negative svar. På videre protester ble vi møtt med aggressiv fransk og det endte med at jeg ble fysisk skjøvet inn i taxien", forklarer Dahle på telefon fra Vest-Sahara.

Gruppen kom til Vest-Sahara i går ettermiddag.

I løpet av oppholdet møtte de representanter fra prisvinner Daddach sin menneskerettighetsorganisasjon, CODAPSO. Med gruppen disktuerte de overgrepene i territoriet, og engasjementet til det norske seismikkselskapet SeaBird, som driver folkerettsstridig seismikk utenfor territoriet i samarbeid med marokkanske myndigheter. Engasjementet til SeaBird er omtalt i Dagbladet i går og i dag.

Daddach vant Raftoprisen i 2002, etter å ha sittet 24 år i marokkanske fengsler.

Dette er den femte norske delegasjonen som kastes ut av Vest-Sahara i år. Les om de fire forrige utkastelsene her.  Raftostiftelsens leder Arne Lynngård ble kastet ut fra Vest-Sahara i 2005.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -