Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Afrikas siste koloni
I 1945 var nesten hele Afrika kolonisert. I dag er det èn koloni igjen som fremdeles kjemper for frihet. Av Randi Fredriksen, Fylkesleder i Vest-Agder senterungdom.
Publisert: 06.12 - 2014 12:09Printerversjon    
Av Randi Fredriksen
Fylkesleder i Vest-Agder senterungdom
Publisert i Fædrelandsvennen, 15.11.2014

Denne helgen vedtok et enstemmig landsmøte at Senterungdommen skal gå i spissen for frigjøring av Vest-Sahara. I strid med prinsippene om folkestyre og maktfordeling, har Vest-Sahara vært okkupert av Marokko siden Spania, som var kolonimakten, forlot Vest-Sahara uten å følge ordre fra FN og menneskerettighetsdomstolen i Haag. Marokko rullet inn, og saharawiene måtte flykte østover under tunge bombeangrep. De som overlevde, slo seg ned i flyktningleirer ved Algerie. Marokkanske styrker møtte motstand hos saharawiene, som organiserte seg i frigjøringsbevegelsen Polisario. Etter 16 år med væpnet konflikt ble det inngått en våpenhvileavtale i 1991. Ifølge avtalen skulle folkeavstemming om fremtiden til Vest-Sahara holdes i 1992, overvåket av FN. Denne folkeavstemmingen har ikke blitt avholdt.

I dag er Vest-Sahara delt i to, med en 2200 kilometer lang mur som hindrer kontakt mellom flyktningleirer og befolkningen i Vest-Sahara. Muren er forsterket med et av verdens største minefelter, som hvert år lemlester og dreper mennesker og buskap. Vest-Sahara er rikt på naturressurser, og Marokkanske myndigheter tilbyr skattelette og subsidier til bosettere i de okkuperte områdene. Heldigvis har vissheten om de etiske problemene om å etablere seg i området økt, og flere selskaper har trukket seg ut som følge av press. Norges Regjering fraråder norske selskaper å etablere seg i Vest-Sahara, men dessverre fortsetter både norske og utenlandske selskaper å operere i områdene, og bidrar direkte til å opprettholde den marokkanske okkupasjonen, samt utnyttelsen av Vest-Saharas ressurser. I neste uke starter det amerikanske selskapet Kosmos sin leting etter olje i de okkuperte områdene. FN og nordiske myndigheter har uttrykt bekymring for dette, men til tross for den offisielle linjen er flere nordiske selskaper involvert i letingen. I det øyeblikket Marokko finner olje, kan Saharawiene se langt etter retten til selvbestemmelse uttrykte Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara. Vi i Senterungdommen ønsker å sette fokus på situasjonen i Vest-Sahara, og ber om at Norske myndigheter legger press på Marokko og FN for å få gjennomført den etterlengtede folkeavstemmingen og for å sikre frigjøring av Vest-Sahara. Vi ønsker også at norske selskaper snarest trekker seg ut av handelsavtaler med de okkuperte områdene.
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -