Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
NOV tause om Vest-Sahara-leveransen
atwoodachiever_namibia16_510.jpg

NOV tjente en milliard på riggen som skal brukes i okkuperte Vest-Sahara. Men til tross for sympati for saharawiene tar de seg ikke bryet med å svare på noen av spørsmålene de er blitt stilt av ungdomspartiene på Sørlandet.
Publisert: 27.11 - 2014 16:30Printerversjon    
Ungdomspartiene i Vest-Agder sendte 1. oktober et brev til National Oilwell Varco. Organisasjonene tok NOV på ordet: NOVs direktør hadde sagt til Fædrelandsvennen at "Som alle andre har vi sympati med menneskene der. Men utstyret er ikke lenger vår eiendom. Da har vi ingen mulighet til å bestemme hvor det skal brukes".

NOV har levert utstyr verdt én milliard kroner til boreskipet som skulle benyttes i de okkuperte områdene i strid med folkeretten. I et svar som ble sendt fra NOV til ungdomspartiene i Vest-Agder 13. oktober 2014, unnlater selskapet selskapet å svare på samtlige spørsmål.

I tillegg gidder ikke selskapet svare på om de vil ta en telefon til sine direktører i USA for å forhindre videre betjening av utstyret i perioden boreskipet skal benyttes i de okkuperte områdene. Det var nettopp dette Aker Solutions har gjort: de har frasagt seg mulige viderebetjening av plattformen all den tid den skal benyttes i de okkuperte områdene.

Svaret nedenfor kan også lastes ned her.

Document number 85975795
www.nov.com

Til ungdomspartiene ved Teodor B. Helland
Vi viser til brev mottatt 2. oktober 2014 fra ungdomspartiene i Vest-Agder, og til leserinnlegg i Fædrelandsvennen.

Vi vil gi følgende informasjon om vår overordnede strategi knyttet til produksjon og leveranse av utstyr:

NOV er et globalt selskap som leverer bore- og håndteringsløsninger til boreskip og -rigger i tillegg til andre produkter og tjenester. Vi har over 62 000 ansatte i 68 land, rundt 5200 av disse jobber i NOV i Norge. Vi leverer utstyr og tjenester innenfor flere segmenter. All vår aktivitet reguleres av gjeldende lover og regler i de landene vi er i. Det innbefatter også at vi etterlever nasjonalt vedtatte sanksjoner mot handel med enkelte land.

I NOV forholder vi oss til forpliktende vedtak nasjonalt og internasjonalt. Generelt betyr det at NOV, i tråd med sin policy, alltid vil rette seg etter sanksjoner som norske eller amerikanske myndigheter måtte vedta. Det foreligger pr. i dag ingen internasjonalt forpliktende sanksjoner mot virksomhet i okkupert område av Vest-Sahara.

Vi vil igjen understreke at det foran enhver kontraktinngåelse gjøres et grundig arbeid for å sikre at vår virksomhet er i overenstemmelse med nasjonale og internasjonale lover og bestemmelser.

Vennlig hilsen
National Oilwell Varco
v/Dag Nordbø
Communications Director    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -