Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Støttekomiteen lanserer rapport om global fosforframtid
fosforvarselet.jpg

I løpet av noen generasjoner vil etterspørselen etter mineralsk fosforgjødsel overgå produksjonen. Hvordan skal vi da dyrke fram mat? Rapporten Fosforvarselet: De skumle utsiktene for global matsikkerhet blir lansert av Støttekomiteen for Vest-Sahara og Småbrukarlaget i dag.
Publisert: 26.08 - 2014 07:47Printerversjon    
Grunnstoffet fosfor er en avgjørende bestanddel i gjødsel og mat. Planter trenger fosfor for å vokse. For hver avling bonden høster, forsvinner det fosfor fra jordsmonnet. Om neste avling skal bli like god, må åkeren gjødsles. Storskalajordbruket, som utgjør motorene for den globale matproduksjonen, er i dag bygget på tilførsel av mineralgjødsel. Men fosforet i denne mineralgjødselen stammer fra fosfatgruver og disse reservene vil en gang i framtiden gå tomme. Matproduksjonen slik den ser ut i dag lever på lånt tid.

Kom på rapportlanseringen!
Sted: Gausdal kommunehus, Vestringsvegen
Tid: 26. august klokken 19:00.

Innledere: Ola Stedje Hanserud, forsker ved Bioforsk/NTNU. Hanserud er en av Norges ledende forskere på fosfor­systemer, og forfatter av rapporten. Erik Hagen, som er daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, og Asria Taleb Mohamed, som er flyktning fra Vest-Sahara, vil presente­re problemstillingen sett fra perspektivet til folket i okku­perte Vest-Sahara.

Spørsmål om arrangementet?Kontakt Terje Holen, fylkesleder i Oppland Bonde- og Småbrukarlag, telefon 909 72 675 eller på e-post: oppland@smabrukarlaget.no.
Sett i lys av hvor avgjørende fosfor er for verdens matvareproduksjon, er det bemerkelsesverdig at det er et såpass lite kjent tema i Norge.

En rapport lansert av Støttekomiteen for Vest-Sahara og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i dag oppsummerer hvor den internasjonale forskningen står i spørsmålet om reservenes varighet.

Last ned rapporten «Fosforvarselet - De skumle utsiktene for global matsikkerhet». (3Mb)

I rapporten kommer det fram at flere forskere trekker skremmende konklusjoner om reservenes varighet. Riktignok er det store sprik i anslagene for hvor lenge reservene vil vare. Overordnet er det slik at gjødselindustrien har et optimistisk syn, og hevder de vil holde i mange hundre år. Flere forskere er imidlertid mer skeptiske, noen snakker om en mulig fosformangel allerede om noen tiår. I et historisk perspektiv er begge deler svært kort tid. Rapporten ser også på hva norske myndigheter gjør i saken, og på hvem som forsker på temaet i Norge, samt effektene av økte gjødselpriser for verdens fattige.  

Territoriet Vest-Sahara, som er ulovlig okkupert av Marokko, har blant de største fosforreservene i verden, men dets folk tjener ikke på den lukrative fosforeksporten.

Rapporten er skrevet av en av Norges ledende forskere på fosforsystemer, Ola Stedje Hanserud ved Bioforsk/NTNU, og er finansiert av Norad.

  Fosforvarselet (2014)
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -