Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Ny rapport: Importdata fra udemokratiske regimer tåkelegges
western_sahara_phosphate_harbour_510-200.jpg

Milliardimport for gjødselindustrien i Norge har forsvunnet fra norsk handelsstatistikk. Importen kommer fra udemokratiske regimer. Det viser en ny rapport fra Støttekomiteen for Vest-Sahara i dag.
Publisert: 15.08 - 2014 10:19Printerversjon    
Rapporten "Dobbelt undertrykket" utgitt av Støttekomiteen for Vest-Sahara i dag dokumenteter en liten kjent åpning for norske selskaper å skjule dets importtall til Norge fra statistikkene til Statistisk Sentralbyrå (SSB).

tn_marokkoimport_350.jpgSelskapers mulighet til å unndra varehandelstall fører til at det mindre åpenhet om norsk samhandel med ulike stater enn det var fram til for få år siden. Dette gjør det vanskeligere å få kjennskap til norske selskapers handel med eksportører fra et knippe udemokratiske stater.

For importtallene har det vært en betydelig økning av undertrykking av tall etter 2010. Støttekomiteen for Vest-Sahara har sporet hoveddelen av denne økningen tilbake til den norske gjødselprodusenten Yara. Ordningen med ’undertrykking’ av slike data er fullt lovlig for selskaper å be om – og SSB må ta til følge anmodningen gitt at de enkle forutsetningene er oppfylt.

En betydelig del av importen til Norge som nå er gjenstand for undertrykking er blant annet fra statseide og kontroversielle bedrifter i Marokko og Hviterussland, som begge leverer innsatsfaktorer for gjødselproduksjonen i Norge.

Last ned rapporten her.

Støttekomiteen for Vest-Sahara anbefaler Regjeringen å gjøre unntak fra regelen om undertrykking av tall for handel a) med udemokratiske land; b) med land hvor det begås alvorlige brudd på menneskerettighetene; eller c) der det er fare for at norsk frarådningspolitikk mot samhandel vil brytes. Det viktige hensynet til å
forhindre offentliggjøring av selskapers konkurransesensitive data bør ikke gå foran åpenhet om næringsrelasjoner med slike stater eller territorier.

Saken er dekket i Ny Tid i dag, 15. august 2014.

  Dobbelt Undertrykket (2014)
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -