Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Verstingselskapet Total vekker ny etikkdebatt på norske universiteter
smis_total.jpg

Samarbeidet mellom det franske selskapet Total og høyere norske læresteder fortsetter å skape debatt i universitetsmediene.
Publisert: 01.07 - 2014 15:42Printerversjon    
Total har oljelisens i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten - en lisens som undergraver FNs fredsarbeid. Så hvordan skal man da se på samarbeid mellom Total og universitetene i Norge?

Universitetsavisa ved NTNU skrev fem saker om temaet høsten 2014:

"Jeg greier ikke å se sammenhengen mellom det som skjer i Norge og det som skjer der. Skulle vi gjøre noe annet enn hva som er offisiell norsk politikk? Vi må forholde oss til hva våre politiske myndigheter setter av retningslinjer. NTNU er et statlig eid universitet, så vi forholder oss til våre politiske myndigheter og de reglene som finnes offisielt.

Det sier prorektor Johan Hustad om kritikken mot at oljeselskapet Total får stå på stand ved NTNU til Universitetsavisa.

Leder Sigrun Haugdal Hitland i Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) i Trondheim mener det er latterlig å skulle forsøke å skille mellom Totals underselskaper.

"Vi synes det er en umoralsk ansvarsfraskrivelse. På sine egne nettsider skryter jo Total Norge av sitt nære forhold til de andre grenene av selskapet", sier hun til Universitetsavisa.

"Argumentet [til NTNU] holder ikke vann. Det er ett navn, ett multinasjonalt selskap og de burde ha én samvittighet. Her har NTNU et ansvar for å holde Total ansvarlig for sine handlinger, som ett selskap", sier tidligere NTNU-student Trygve Utstumo til Universitetsavisa. Utstumo ble utvist fra de okkuperte områdene i 2011.

"Universitetene følger hver sin etikkpraksis", "Får kritikk for å be inn etikkversting" og og "Total det nye Fugro" skriver Universitetsavisa 17. september 2014.

Ved Universitetet i Stavanger, ble Total-debatten i 2014 i stor grad avfeid av arrangørene av INDØKS. Studentmediene SMIS skriver:

"Dahl forteller at en videre utforming av slike retningslinjer er noe de kunne gjort mer ut av i INDØKS, men han mener det i første omgang er UiS som må gå i bresjen for det.
-Men inntil nå er det Oljefondets retningslinjer vi i INDØKS følger."

Han påpeker at de "ikke har oppled den situasjonen enda hvor vi i INDØKS må stille noen etiske minstekrav og ta stilling til det, men vi er veldig optatt av å ta samfunnsansvar".

Ved Universitetet i Oslo var Total-saken en hovedvinkling for debatt mellom ulike aktører fra universitetene under U-landsseminaret 'Integritet til salgs - samfunnsansvar i akademia - 8. april    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -