Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Rasmussen i Bergen Ap ber Marokkos ambassadør om svar
bergendelegasjon_510.jpg

Les Rasmussens innlegg i Bergens Tidende i dag, der han søker den marokkanske ambassadøren om tillatelse til å møte de han vil i Marokko og Vest-Sahara.
Publisert: 18.05 - 2014 22:52Printerversjon    
Kan jeg dra tilbake?

Rasmus Laupsa Rasmussen
Nestleder, Ap Bergen
Bergens Tidende, 19.mai 2014

bt_rasmussen_19.05.2015.jpgKjære Saadia El Alaoui, Marokkos ambassadør til Norge. 5. mai reiste jeg og seks andre nordmenn inn i El Aiun, Vest-Saharas hovedstad. Med oss i bagasjen hadde vi ingen bomber. Vi hadde med oss fotokameraer og ordbøker, og et ønske om å snakke med sivilbefolkningen. Likevel ble vi pågrepet og uttransportert fra området.

Forklaringen vi ble gitt var at vi skulle treffe separatister og terrorister. De dresskledde mennene, som for anledningen var 15 i tallet nektet å legitimere seg. De nektet å si hva de het. Og de nektet å gi oss en skriftlig begrunnelse. Fire dager senere, i turistbyen Marrakech, besøkte vi fredelige saharawiske studenter. Vi drakk te. Vi pratet om studentlivet. Om hvilken fremtid de så for seg. Om hvordan det er å leve i Marokko. Landet som okkuperer Vest-Sahara. Etter 40 minutter kom politiet. De forklarte oss nordmenn at vi ikke hadde søkt om tillatelse til å prate med studenter, og de forklarte studentene at vi var farlige.

Spørsmålet mitt til deg Saadia er: hva skjuler Marokko? Hva er det i Vest-Sahara dere ikke vil at vi skal se? Hvilke historier er det aktivistene i Vest-Sahara har å fortelle som dere ikke vil skal komme ut?

De dresskledde mennene i El Aaiun sa vi hadde løyet. Vi hadde sagt at vi var turister, mens vi egentlig skulle snakke med fredelige menneskerettighetsaktivister. Kjære ambassadør, ville vi ha sluppet inn dersom vi hadde vært åpen om hva vi skulle der?  

Og hvor søker man egentlig om tillatelse til å snakke med studenter? Hvilket lovverk regulerer hvem man kan snakke med i Marokko? Er det kun studenter fra Vest-Sahara man må ha tillatelse til å snakke med, eller gjelder det marokanske studenter også?

Jeg vil tilbake. Jeg vil snakke med de modige menneskene som er fratatt sine rettigheter. Jeg vil vite hva de tenker om Marokkos plyndring av naturressursene i Vest-Sahara. Hva de mener om oljeletingen utenfor kysten av Vest-Sahara og hvilken fremtid de drømmer om. For de har nok drømmer de også. Drømmer om å kunne leve frie liv, som meg, og deg.

Jeg søker herved om tillatelse til å snakke med studenter i Marokko og tillatelse til å reise inn i okkuperte Vest-Sahara. Kan jeg det, Saaida?    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -