Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Nye avsløringer: Totalnorsk rigg til okkuperte Vest-Sahara
b1bcatwood.jpg

Oljeriggen som i høst vil ødelegge framtiden til det saharawiske folk er ikke bare Aker Solutions-bygget. Dagens Fædrelandsvennen avslører at riggen er fylt til randen av utstyr fra de norske anleggene til NOV - til en tre ganger større verdi.
Publisert: 09.04 - 2014 09:28Printerversjon    
I mars avslørte NRK at Aker Solutions hadde levert helt sentrale deler til riggen Atwood Achiever som skal benyttes i okkuperte Vest-Sahara. I dag avslører Fædrelandsvennen (betalingsartikkel) at riggen er fylt til randen av utstyr fra den amerikanskeide Kristiansandsbedriften NOV.

"Fædrelandsvennen har gått gjennom hele utstyrsspesifikasjonen for skipet. Her blir Aker nevnt én gang. NOV ramses opp 26 ganger. NOV har levert nesten
hele borepakken til rundt én milliard kroner. Aker har levert deler av riser-systemet til rundt 300 millioner kroner. Også kranene på dekk er fra NOV", skriver Fædrelandsvennen.

National Oilwell Varco (NOV) sier til Fædrelandsvennen at de ikke visste hvor utstyret skulle. De sier til avisen at de kun har visst dette siden saken kom opp i norske medier.

National Oilwell Varco sier at skipet ikke vil bli servet fra deres norske avdeling.

– Vi følger norske retningslinjer. Dette boreskipet er en amerikansk kunde og vil bli servet fra USA, sier administrerende direktør i NOV, Tor Henning Ramsfjord til avisen.

De understreker at de følger UDs anbefalinger.

– Som alle andre har vi sympati med menneskene der. Men utstyret er ikke lenger vår eiendom. Da har vi ingen mulighet til å bestemme hvor det skal brukes, sier Ramsfjord til Fædrelandsavisen.

NOV har produkjonsanlegg flere steder rundt i Norge.

Støttekomiteen reagerer på engasjementet. Les mer hos Fvn.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -