Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Menneskerettighetsaktivist i Norge
matou_tjome_510.jpg

Matou Dambar er i Norge for å fortelle om da hennes bror Said (26) ble skutt og drept av marokkansk politi. Hun jakter nå på sannheten.  
Publisert: 02.04 - 2014 22:47Printerversjon    
Broren var ute for å se en Barcelona-kamp, og skulle komme hjem like etterpå. Det gjorde han aldri, og det knyttes fortsatt stor usikkerhet til hva som skjedde.

- Det verste er å ikke få vite noen ting. De tok fra oss vår bror og sønn. Vi krevde å få ham obdusert, men myndighetene nektet.

Hun forteller om hvordan livet tok en bratt sving etter hendelsen med broren. Alt forandret seg over natten. Det var høsten 2010, noen måneder etter Gdeim Izik-protestene i Vest-Sahara.

Både hun og søsknene mistet jobbene sine. Noen måneder etter drapet på broren ble faren syk, og senere død, av kreft.

- Vi tok med far fra sykehus til sykehus i desperasjon. Ingen sykehus, verken offentlig eller privat, ville behandle han. De sa det var fordi han var faren til Said Dambar.  

Broren har blitt et symbol på grov urettferdighet mot saharawier.
Familiens hus har blitt en samlingsplass for andre saharawier som har mistet familiemedlemmer og som kjemper mot okkupasjon og urettferdighet. En fast dag i måneden er familiens hus fullt av saharawier. Hver gang forsøker marokkanske myndigheter å blokkere veiene inn til huset.

Matou har de siste 40 månedene kjempet for å få vite sannheten rundt brorens dødsfall. Nå reiser hun rundt i Norge for å fortelle sin historie. Hun vil nå flest mulig.

- Jeg har brutt stillheten. Dagen min bror døde ble jeg en menneskerettighetsaktivist, sier Matou. Hun er nå medlem i menneskerettighetsorganisasjonen CODESA, ledet av Aminatou Haidar.

- Jeg så at min bror lå død på sykehuset. Marokko nektet først at han var død. Siden har de nektet å fortelle hvordan han døde. Vi ville ikke begrave han før vi fikk vite sannheten gjennom en obduksjonsrapport. Vi vet fortsatt ikke om han er gravlagt - eller hvor.

Se video og hør Matou fortelle om da politiet stormet hjemmet hennes i filmen La Badil, 7min 30 sek. ut i filmen:

    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -