Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Saharawiske Norges-venner pågrepet
3245elhafed_toubali_510.jpg

Fire saharawiske aktivister ble pågrepet tirsdag. "De har levd under konstant overvåkning av marokkansk politi", sier Nina Bakke, som møtte to av dem i desember.
Publisert: 16.02 - 2014 16:32Printerversjon    
Foto: (f.v.) Nina Bakke, Vermund Heggland, Elhafed Toubali.

Denne uken ble fire saharawier pågrepet. De fire er aktive med journalistikk og sosiale medier gjennom mediegruppen Saharawi Independent Media Group (OSMI). Lederen av organisasjonen Sidi Sbai, som er blant de arresterte, skal nylig ha bidratt til et innslag om marokkansk narkotikahandel for BBC.

De øvrige pågrepne er Bachir Bomod, Mohamed Jamour og Elhafed Toubali. Bakgrunnen for pågripelsen er fortsatt uklar, men ifølge saharawiske organisasjoner er det forbundet med deres arbeid med å dokumentere saharawiske demonstrasjoner, samt Marokkos plyndring av Vest-Saharas naturresurser. De skal ha blitt pågrepet i forbindelse med markeringen av at samvittighetsfangen Mohamed Amzouz ble løslatt.

I desember i 2013 var norske Nina Bakke og Vermund Heggland på reise i okkuperte Vest-Sahara. Der møtte de blant annet Sidi Sbai og Elhafed Toubali som nå sitter fengslet i Tiznit i Sør-Marokko.

Bakke beklager på det sterkeste pågripelsen av de to.

"Sbai og Toubali gjør en formidabel jobb for å dokumentere menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara og det var tydelig at marrokansk politi fulgte med på alt de gjorde", sier Bakke.

Selv opplevde hun at marokkansk politi fulgte etter henne og hennes følge, og da særlig når hun var i lag med Sbai og Toubali.

"Politiet møtte opp på hotellet vårt flere ganger og vi kunne ikke gå på gaten uten å bli overvåket. Det var tydelig at marokkansk politi ikke ønsket oss der. Som nordmann føltes totalovervåkningen ubehagelig, men våre saharawiske venner fortalte dette var helt vanlig", sier hun.

Det første rettsmøtet skal være berammet til i morgen, 17. februar 2014.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -