Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Europeiske utlånere skyr Vest-Sahara-konflikten, Marokko ser mot Kina
morocco_china_510.jpg

Flere store europeiske investeringsbanker har gitt uttrykk for at de ikke vil finansiere fornybar energi-prosjekter i det okkuperte Vest-Sahara. Som en konsekvens av dette er Marokko nødt til å lete etter andre, mindre etiske investorer.

Publisert: 14.02 - 2014 15:32Printerversjon    
Kilder i tyske statseide banker, Verdensbanken, den europeiske investeringsbanken EIB og EU har sagt til nyhetsbyrået Reuters at de ikke vil finansiere fornybar-prosjekter i Vest-Sahara - nettopp på grunn av deres geografiske beliggenhet i et område som Marokko har okkupert siden 1975, i  strid med folkeretten og i strid med saharawiernes rett til selvbestemmelse.

For bare noen uker siden fortalte en europeisk investorkilde til Reuters at de ikke ville støtte noe prosjekt i Vest-Sahara, fordi de ønsket å beholde en nøytral holdning til konflikten. I september 2013 forklarte Europakommisjonen og EIB til nyhetstjenesten Euractiv at de ikke hadde planer om å sponse noen slike prosjekter.

- De store pengeutlånerne fortjener ros for å ha nektet å finansiere slike prosjekt. Plyndringen av det okkuperte Vest-Sahara er i dag et kappløp mot bunnen, hvor de minst etiske selskapene lukker øynene for grunnleggende menneskerettighetsforpliktelser. Vi tror Marokko kan ha nådd bunnen ved å gå til Kina, sier Erik Hagen, formann for Western Sahara Resouce Watch.

De europeiske selskapenes holdning om å nekte Marokko finansiering av fornybarprosjekter ble uttrykt etter at en rapport av WSRW ble utgitt i august i fjor. Rapporten "Dirty Green Energy" ga detaljer omkring Marokkos planer om å bygge vind- og solenergianlegg i det okkuperte Vest-Sahara. Marokko er en nettoimportør av energi med økende energiregninger. Investeringer i sol- og vindenergi kunne bøtt på dette.

Noen av de planlagte anleggende vil imidlertid bli bygget utenfor Marokkos internasjonalt anerkjente grenser, og innenfor området mange saharawiere flyktet fra etter Marokkos invasjon i 1975. Marokko ville dermed gjøre seg enda mer avhengig av sin illegale okkupasjon, noe europeiske investorer og Verdensbanken tydeligvis ikke setter pris på.

Marokko har likevel ifølge Reuters klart å finne villige investorer fra Kina, Japan og Gulf-området. Marokkos utenriksminister Salaheddine Mezouar skryter over å ha sikret seg 9 milliarder dollar til solenergiprosjektet, som skal bestå av 5 anlegg. To av dem er planlagt lagt til Vest-Sahara: Et 100 mW-anlegg nær byen Boujdour og et 500 MW-anlegg like sør for den okkuperte hovedstaden El Aiun.

Ministeren avstod fra å gi Reuters detaljer om hvem finansieringskontraktene var inngått med, men sa at finansieringen ikke var betinget av anleggenes beliggenhet.

- Det er deres problem. Vi har ikke problemer med finansieringen. Hvis noen ikke vil komme, vil andre, sa ministeren ti Reuters om at de europeiske investorene trakk seg ut.

De europeiske bankenes kredittnekt ligner på investeringsnekten til andre statskontrollerte investeringsinstitusjoner. Det amerikanske USTDA har kommet med lignende uttalelser om å nekte Marokko kapital til å markedsføre oljeindustrien i Vest-Sahara, og skandinaviske eksportkredittkontor har sagt lignende ting om Vest-Sahara-prosjekter generelt.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -