Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
EU stemte for folkerettsstridig fiskeriavtale
eu-votiparliament-510px.jpg

Tirsdag ble EUs fiskeriavtale med Marokko godkjent av Europaparlamentet. Avtalen vil innebære at EUs flåte får tilgang på okkuperte farvann utenfor Vest-Sahara - i strid med folkeretten.
Publisert: 12.12 - 2013 12:34Printerversjon    
Tirsdag 10. desember, som både var Nobelprisdag og den internasjonale menneskerettighetsdagen, ble fiskeriavtalen mellom EU og Marokko godkjent av EU-parlamentet. Avtalen gir Marokko 40 millioner euro i bytte mot fiskerettigheter utenfor kysten av det okkuperte Vest-Sahara.

- Dette er et slag i ansiktet for det saharawiske folket. Under folkeretten har de rett til å bli hørt i spørsmål om økonomiske aktiviteter som skjer i deres land under okkupasjon. EU har neglisert disse rettighetene. EU viser med dette hvor lite de egentlig mener med all retorikken sin om menneskerettigheter på menneskerettighetsdagen, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

204 parlamentarikere stemte mot avtalen, mens 310 stemte for. 49 avstod fra å stemme.

Alle kjente saharawiske organisasjoner og over 10 000 individuelle personer fra Vest-Sahara, i tillegg til mange tusen personer fra andre land, blant annet Norge, har skrevet under på et brev som oppfordrer EU til å avstå fra fiskeriavtalen så lenge Vest-Sahara er okkupert av Marokko.

Det har vært mange demonstrasjoner i Vest-Sahara både før og etter godkjennelsen av fiskeriavtalen, hvor mange har blitt skadet etter sammenstøt med marokkanske sikkerhetsstyrker.

Fiskeriavtalen er også dårlig nytt for fisken i området. En Greenpeace-rapport anbefaler Europaparlamentet å stemme nei til fiskeriavtalen ut fra miljøhensyn.

EUs egne juseksperter har kommet med en egen vurdering, som du kan lese i sin helhet her. De sier at fiskeriavtalen ikke er i strid med internasjonal lov så lenge Marokko respekterer Saharawiernes ønsker.

21 uavhengige jurister har derimot laget en alternativ legal uttalelse, og de kommer til konklusjonen at fiskeriavtalen er ulovlig, siden Vest-Saharas farvann ikke er utelukket, og i den tidligere avtalen med Marokko var det praksis at europeiske fiskere fisket utenfor Vest-Sahara, uten at saharawierne ble konsultert. Se hele uttalelsen her.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -