Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
FO-studentene ber norske politikere mobilisere for saharawiene i EU
europe_map_510.jpg

EU er i ferd med å inngå en ny folkerettsstridig fiskeriavtale med Marokko for Vest-Saharas farvann. FO-studentenes landsmøte ba i dag om norske politikeres hjelp til å snakke EU-parlamentarikerne til fornuft.
Publisert: 17.11 - 2013 13:06Printerversjon    
Uttalelsen under ble i dag, 17. november 2013, vedtatt enstemmig av FO-studentenes landsmøte. FO-studentene er studentorganisasjonen til LO-forbundet Fellesorganisasjonen.

Resolusjon:

FO-studentene ber EU støtte FNs fredsprosess i Vest-Sahara

Vest-Sahara behandles av FN som Afrikas siste uløste kolonispørsmål. Hittil har mer enn ett hundre resolusjoner fra FNs Sikkerhetsråd og Generalforsamling slått fast at saharawiene har rett til å få avgjøre Vest-Saharas status. Likevel fortsetter Marokko å okkupere deler av territoriet.
De første FN-uttalelsene om saharawienes rettigheter kom allerede i 1960 da FNs Generalforsamling slo fast at det daværende Spansk Sahara skulle tilbakeføres folket i området. Men da Spania forlot Vest-Sahara, ble ikke landet selvstendig. I stedet ble det okkupert av Marokko. Den internasjonale domstolen i Haag avviste i oktober 1975 Marokkos territoriale krav på Vest-Sahara.
Da Marokko inntok Vest-Sahara, flyktet flertallet av befolkningen til flyktningleirer i Algerie, der de fremdeles bor. Saharawiene som valgte å forbli i Vest-Sahara, har siden den gang blitt utsatt for alvorlige overgrep og systematisk diskriminering. FNs generalsekretær ba tidligere i år Sikkerhetsrådet om at det bør igangsettes en permanent overvåkning av menneskerettighetene i Vest-Sahara. I territoriet finner man en fredsbevarende operasjon, MINURSO, uten et slikt menneskerettighetsmandat. Hvert år nekter Marokkos nære allierte Frankrike for at MINURSO – som er en av svært få operasjoner i verden – å rapportere på overgrepene i territoriet.
Saharawienes fredelige, politiske og diplomatiske kamp må gis anerkjennelse og støtte. Det viktig at det internasjonale samfunn reagerer på Marokkos trenering av FNs fredsprosess og unnlater å gi Marokko incentiver til å fortsette okkupasjonen. I det lys er det svært problematisk at EU høsten 2013 er på vei til å inngå en ny avtale med Marokko for å fiske i Vest-Saharas farvann. FNs tidligere rettssjef har kalt EUs fiskeriaktiviteter i Vest-Sahara i strid med folkeretten og sier at det undergraver FNs fredsprosess. Marokko vil ikke ha interesse i å inngå i fredssamtaler i FN-regi så lenge de mottar en milliard kroner hvert fjerde år fra EU for å dele ut fiskelisenser i okkuperte Vest-Sahara. I desember skal fiskeriavtalen opp til avstemning i Europaparlamentet.
Det er unobelt av FN å gi milliardinntekter til Marokko for å stjele fisk som rettmessig tilhører det saharawiske folk.

FO-studentene ber Europaparlamentet:
• å støtte FNs fredsprosess, og ikke å betale okkupasjonsmakten Marokko for å vedvare sin okkupasjon.

FO-studentene ber norske politiske organisasjoner:
• umiddelbart ta kontakt med allierte i EU for at Europaparlamentet ikke støtter videreføring av EUs folkerettsstridige fiske i Vest-Sahara.

FO-studentene ber regjeringen:
• arbeide for en permanent FN-overvåkning av menneskerettighetene i Vest-Sahara.
• legge press på Frankrike for at de skal forsvare – og ikke sabotere - menneskerettighetene i Vest-Sahara
• uttrykke en klar forventning til Marokko at landet må respektere saharawienes rett til selvbestemmelse og uavhengighet.
• å øke den norske bistanden til de saharawiske flyktningene i Algerie.
• å videreføre den gode norske holdningen fra 2002 til i dag om at norsk næringsliv ikke bør la seg engasjere i Vest-Sahara inntil konflikten er løst.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -