Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Svensk research-forfatter til Norge
lars_fredrik_510.jpg

Forfatter og journalist Fredrik Laurin (til høyre) kommer til Norge denne uken for å snakke om sin nye bok om ressurstyveriet i Vest-Sahara. – Når folk får vite hvor tomatene eller fisken kommer fra, vil de ikke ha det! sier han.
Publisert: 22.10 - 2013 20:13Printerversjon    
Marokko utvinner naturressurser fra okkuperte Vest-Sahara, og tjener enorme summer på blant annet eksport av fosfat, fisk og grønsaker. Men hvilken link finnes mellom Sverige og dette pågående ressurstyveriet?

Dette spørsmålet stiller Fredrik Laurin og Lars Schmidt seg i den nye boken Tyst territorium – sju reportage om Västsahara. Boken tar for seg flere sider av okkupasjonen i Vest-Sahara, blant annet svenske selskapers involvering i territoriet. Forfatterne er klare på at Sverige, som del av det internasjonale samfunnet, ikke bare har et diffust ansvar for saharawienes lidelse, men er del av okkupasjonen.

ic_tyst_territorium_forside.jpg Laurin og hans medforfatter Lars Schmidt begynte å interessere seg for Vest-Sahara da de som del av redaksjonen til SVTs gravejournalistiske program Uppdrag Granskning undersøkte eksporten av fiskeolje fra de okkuperte områdene.

- Selskapene nektet å snakke, da måtte vi finne andre måter å få frem sannheten på, sier Laurin til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Under arbeidet med programmet og boken benyttet de derfor en rekke kreative metoder for å avsløre den omfattende handelen som foregår med produkter fra Vest-Sahara. I bokresearchen gikk de så langt som å spore fosfat fra Vest-Sahara i det europeiske markedet gjennom isotopanalyser. Da fant de tegn til Vest-Sahara-fosfat i dansk bacon.

Du kan få boken gratis om du blir medlem i Støttekomiteen for Vest-Sahara!

Laurin kommer denne uken til Norge for å presentere boken i Norge. Særlig et tema han brenner for er fiskerityveriet.

- Det er utrolig provoserende at 130 000 mennesker - tre generasjoner - sitter i flyktningleirer i Algerie og lever på nødhjelpspakker fra FN, mens det 60 mil bortenfor foregår en plyndring av fisk som tilhører befolkningen i flyktningleiren. Svenske fiskere har stjålet deres fisk, det er jo helt absurd! sier den engasjerte journalisten.

Han har imidlertid ikke mistet troen på en positiv utvikling, og det kan se ut som om lanseringen av boken har ført noe godt med seg i Sverige. En uke før en planlagt debatt om den Tyst Territorium, offentliggjorde det svenske statlige pensjonsfondet som tidligere har investert i selskaper involvert i Vest-Sahara, at de nå har trukket investeringene. De begrunnet det med at dialogen de hadde forsøkt, ikke førte frem. Laurin er imidlertid klar på at dette skyldes den offentlige oppmerksomheten rettet mot selskapene.

- Det samme skjedde med tomatene fra kjedene Axfood og ICA. Når folk får vite at produktene de kjøper er stjålet, vil de ikke ha dem!

Boken har fått fantastiske kritikker i svenske medier. Se f.eks. denne lederartikkelen i Dagens Nyheter eller denne i Aftonbladet.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -