Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Selger din nærbutikk okkupasjonstomater?
coop_azura_510.jpg

I oktober kommer marokkanske tomater for salg i norske butikker. Kanskje visste du ikke at en del av disse tomatene dyrkes i okkuperte Vest-Sahara, men selges feilaktig under merkelappen marokkanske. Hjelp oss å finne okkupasjons-tomatene!
Publisert: 05.10 - 2013 13:00Printerversjon    
tn_tn_agric_labels.jpg

Den internasjonale organisasjonen Western Sahara Resource Watch og Støttekomiteen for Vest-Sahara trenger din hjelp til å finne de uetiske tomatene. Vi ber deg se etter tomater som har en av disse merkelappene påklistret (se bilde til høyre).

Finner du tomater med et av disse merkene er muligheten stor for at de kommer fra byen Dakhla som ligger sør i okkuperte Vest-Sahara. Landbruksprodukter som dyrkes her av marokkanske bosettere blir feilaktig gitt marokkansk merkelapp. Marokko invaderte Vest-Sahara i 1975, og bedriver i strid med folkeretten et omfattende ressurstyveri i territoriet.

Tomatene finner veien til butikker i hele verden, og har tidligere også endt opp i Norge. I 2009 stanset butikkjeden Coop den uetiske importen etter at det ble kjent at tomater i butikkhyllene kom fra Vest-Sahara (se saken her).

Hva er problemet?

- Forbrukere har rett til å være informert om produkter de kjøper. Hvis varer fra Vest-Sahara blir feilmerket som marokkanske, blir kunden bevisst feilinformert. Dette ødelegger forbrukerens mulighet til å ta en informert beslutning om å kjøpe tomatene eller ikke.

- Å kjøpe produkter fra okkuperte Vest-Sahara gir legitimitet til Marokkos urettmessige krav over territoriet. Dine penger burde ikke brukes til å støtte en brutal okkupasjon.

- Saharawiene tjener ikke på salget av jordbruksvarer, og de har ikke gitt samtykke for utviklingen av jordbruksindustrien i deres land. Alle plantasjene i området er enten eid av fransk-marokkanere eller den marokkanske kongen.

- Å dyrke grønnsaker i ørkenen krever enorme mengder vann. Dette går ut over grunnvannet i området, en uvurderlig livskilde for saharawiene.

- Rundt 160.000 saharawier bor under dårlige forhold i flyktningleire i Algerie. Deres matinntak inneholder begrenset med frukt og grønsaker. Det er etisk feil av okkupasjonsmakten å profittere på å dyrke produkter dyrket frem i området disse menneskene måtte flykte fra for å unngå krigens brutalitet.

Det er mye du som forbruker kan gjøre for å stoppe tyveriet. Hjelp oss å finne de stjålne tomatene. Dette kan du gjøre hvis du møter på konflikttomater:

1. Ta et bilde

Ta bilde av tomatene hvor merke, strekkoden og det opplyste opprinnelsestedet fremgår tydelig. Send det til tomato@wsrw.org. Husk å opplyse navnet på butikken du fant tomatene i samme epost.  

Se etter merkene avbildet ovenfor. Men vær oppmerksom: Vest-Sahara-tomater kan også bli solgt under butikkjedenes eget merke. Dette er tilfelle for det nederlandske supermarkedkjeden Albert Heijn. Det oppgitte opprinnelseslandet er din indikatør; hvis det står "Marokko" på etiketten, er det grunn til mistanke.

2. Ta kontakt med butikkledelsen

Som kunde har du rett til å vite hvor produktet du kjøper kommer fra. Spør butikkledelsen. De bør være i stand til å fortelle deg hvor i et land varen er produsert.

Benytt deg gjerne av denne teksten (for inspirasjon) når du kontakter kundeservice, hvis lokalt ansatte ikke kan hjelpe deg. Vi setter stor pris på om du sender kopi av svaret du får til tomato@wsrw.org.

3. Ta kontakt med politikere

Be stortingspolitikere ta om dette temaet med regjeringen. Siden ingen land i verden anerkjenner Marokkos anneksjon av Vest-Sahara, hvorfor aksepterer Norge produkter fra Vest-Sahara feilmerket som marokkanske? Og hvorfor blir du som kunde fratatt rettigheten om å bli riktig informert om produktene du vurderer å kjøpe?    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -