Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Ny rapport ber Total forlate Vest-Sahara
totally_wrong_510.jpg

Western Sahara Resource Watch krever i en ny rapport at det franske oljeselskapet Total må forlate okkuperte Vest-Sahara.
Publisert: 02.09 - 2013 20:06Printerversjon    
Selskapet Total leter etter olje i Vest-Sahara til tross for at FNs juridiske kontor sier det er folkerettsstridig.

I en ny rapport publisert i dag, anslår den internasjonale nettverksorganisasjonen WSRW at Total må ha investert rundt 75 millioner dollar i undersøkelser i territoriet det siste året. Et datterselskap av det kinesiske statsoljeselskapet CNPC gjorde kartlegging i Vest-Sahara på vegne av Total fram til juli i år.

Last ned rapporten 'Totally wrong" her.

Rapporten er utgitt med støtte fra de tre LO-forbundene Industri Energi, Fellesorganisasjonen og Fagforbundet.

"Total utviser en total mangel på grunnleggende samfunnsansvar. Selskapet nekter å svare på et ethvert spørsmål knyttet til de legitime rettighetene til Vest-Saharas folk", uttalte Erik Hagen, styreleder i WSRW.

I 2001 ga Marokko for første gang oljelisenser i Vest-Sahara, et område Maroko okkuperte i strid med folkeretten. En av de to lisensene ble gitt til Total. Et par måneder leverte FNs juridiske kontor en analyse for Sikkerhetsrådet der de konkluderer med at enhver videre leting vil være i strid med folkeretten dersom saharawiene selv ikke er konsultert.

Likevel har Total fortsatt sine engasjementer i Vest-Sahara, uten å søke samtykke fra det saharawiske folk. Total har den største blokken av samtlige selskaper i Vest-Sahara i dag - blokken er på størrelse med Portugal - og har fra juli 2012 til juli 2013 gjennomført de mest avanserte og dyreste seismiske undersøkelsene noen sinne.

Total er en av det norske Oljefondets største investeringer. I 2005 brukte Finansdepartementet 190 dager på å ekskludere et amerikansk oljeselskap fra fondet på grunn av dets uetiske oljeleting i Vest-Sahara. Dette selskapet hadde en kortere lisensperiode og gjorde mindre investeringer i området, ellers er avtalene fullstendig identiske. Finansdepartementet har hittil brukt dager på å vurdere spørsmålet om Total i Vest-Sahara.

Bekymringer angående saharawiske folks rettigheter har blitt avvist av Total, som sier de ikke ønsker å engasjere seg i politikk. Selskapet ønsker ikke å svare på spørsmål knyttet til sine planer.

"Total har blitt en av de største hindrene for å finne en løsning på konflikten i Vest-Sahara. Hva slags interesse vil Marokko ha i å bidra til å finne en løsning på konflikten så lenge de samarbeider med Total i å lete etter olje i Vest-Sahara?", spør Hagen.

"Vi ber alle eiere av Total om å øyeblikkelig legge press på selskapet. Hvis Total ikke avslutter sitt engasjement umiddelbart, ber vi aksjonærene om å avslutte sine investeringer", sier Hagen.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -