Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Menneskerettighetsaktivister trakassert i de okkuperte områdene
daddach_4_atle.jpg

Raftoprisvinner og menneskerettighetsforkjemper Sidi Mohamed Daddach forteller at han og kollegaen ble trakassert av marokkansk politi da de skulle besøke fengslede saharawier.
Publisert: 26.08 - 2013 21:20Printerversjon    
- Formålet med reisen var å besøke politiske fanger, og undersøke under hvilke forhold de sitter fengslet, sier Daddach i en erklæring publisert på nettsiden Poemario por un Sahara Libre.

Daddach og hans kollega Hmad Hamad dro mot Taurta-fengselet i Dakhla mandag 19. august. De to menneskerettighetsforkjemperne kom seg imidlertid aldri inn i fengselet.

- Fra det øyeblikket vi dro vanskeliggjorde marokkansk politi og sikkerhetsstyrker reisen for oss. Vi ble vi kontrollert og registrert gjentatte ganger, og vi ble gjenstand for grove fornærmelser og avhør med trakasserende spørsmål  (…). Da vi nærmet oss Dakhla stoppet militæret oss i en hel time for å undersøke kjøretøyet vårt, forteller Daddach.

De to menneskerettighetsforkjemperne sier at de ble forfulgt og overvåket hele tiden, og at da de endelig forsøkte å komme seg inn i fengsel for å besøke de politiske fangene tirsdag 20. august, ble de nektet adgang.

- Marokko skryter av å være et åpent og demokratisk land som legger vekt på menneskerettigheter og dialog. Det var med dette i bakhodet vi la ut på denne reisen for å undersøke fengselsforholdene til de politiske fangene, sier Daddach.

Daddach er ikke alene om å bekymre seg for de grunnleggende rettighetene til de fengslede. Flere menneskerettighetsorganisasjoner, blant annet  Human Rights Watch, har ved flere anledninger påpekt det de anser som uverdige forhold for saharawier i marokkanske fengsler: tortur, mishandling, overbefolkning og manglende eller ikke-rettferdig rettergang er vanlige anklager.

- Ved å fornærme og provosere oss prøver de å skremme oss fra å gjøre denne typen menneskerettighetsaktivisme, hevder Hamad. På nettsiden Youtube kan du se Daddach og Hamad fortelle om trakasseringene (på arabisk).

Daddach Hamad

Raftoprisvinneren som satt 24 år i fengsel i Marokko

Daddach er på ingen måte ukjent med forholdene i marokkanske fengsler. Han satt selv fengslet i 24 år, hvorav 14 år på dødscelle. Under årene i fangenskap nektet han å søke om benådning, og arbeidet for de andre fangenes rettigheter. Han klarte blant annet å smugle ut informasjon om de uverdige forholdene i fengselet.

I 2002 fikk Daddach tildelt den norske Raftoprisen for sitt arbeid i det okkuperte Vest-Sahara. Du kan lese mer om forholdene for saharawiske fanger i de marokkanske fengslene her.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -